III. Ulusal Kadın Sempozyumu Yalova Üniversitemiz’de Gerçekleştirilmiştir.

Yalova Üniversitesi  Kadın ve Aile Uygulama ve Araştırma Merkezi (YÜKAM) ile Giresun Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (GÜKAM) iş birliğinde düzenlenen III. Ulusal Kadın Sempozyumu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde, Yalova Üniversitemiz’in ev sahipliği ile gerçekleştirilmiştir.

Bu yıl üçüncü kez düzenlenen Ulusal Kadın Sempozyumu, Yalova Valisi Muammer Erol, Yalova Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci, Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Coşkun, Bandırma On Yedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir, Kırklareli Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç, Yalova Vali Yardımcısı Dr. Ahmet Kurt, Yalova Belediye Başkan Yardımcısı İlyas Özdemir ile İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Murat ve çok sayıda öğretim üyesi ile öğrencinin katılımları ile gerçekleştirilmiştir.

Yalova Üniversitemiz Sanat ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyeleri’nden, Dr. Öğretim Üyesi Nursel Karaca’nın ‘’Kadın Ruhundan Esintiler’’ Çini ve Ebru Sergisi temalı kişisel sergisinin açılışı ile zenginleşen III. Ulusal Kadın Sempozyumu, bilhassa Dr. Öğretim Üyesi Nursel Karaca’nın anlatımları eşliğinde serginin gezilmesi ile başlamıştır. Katılımcıların ve konukların yoğun ilgileri eşliğinde takip edilen ‘’Kadın Ruhundan Esintiler’’ Çini ve Ebru Sergisi, kadın emeğinin varlık gösterdiği çeşitli alanların başat unsurunu teşkil etmiştir.

İki gün süresince devam eden III. Ulusal Kadın Sempozyumu, Yalova Üniversitemiz Kadın ve Aile Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Elif Yüksel Oktay’ın açılış konuşması ile başlamıştır. Vicdanlı ve iyi kalpli çocuklar yetiştirmenin önemine değinen Prof. Dr. Elif Yüksel Oktay, ‘’Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü. Aslında Dünya Emekçi Kadınlar Günü. Ancak istihdam edilmese bile ev kadınlarının da çok büyük emekçiler olduklarına inanıyorum. Çünkü kendi deneyimlerim itibari ile ev hanımlığının, iş hayatından daha zor olduğunu gördüm. Kadın haklarına karşı yapılan ihlallerin de insan hakları ihlali olarak değerlendirilmesi gereklidir’’ ifadelerini kullanmışlardır.

Prof. Dr. Elif Yüksel Oktay’dan sonra sözü devralan Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Coşkun ise ‘’Ulusal Kadın Sempozyumu’nun ilkini Giresun’da, Eğitim Fakültemiz ve GÜKAM iş birliği ile gerçekleştirmiştik. II. Ulusal Kadın Sempozyumu’nu da sadece GÜKAM’a devrettik.  Bugün III. kez düzenlemekten gurur duyduğumuz Ulusal Kadın Sempozyumu’nu ise Yalova’da gerçekleştiriyoruz. Bugünden sonra amacımız ise Kadın Sempozyumu’nu, her yıl farklı bir Üniversite’nin iş birliği ile gerçekleştirmektir. Düzenlediğimiz sempozyumlar ile birlikte, kadın haklarının gelişimine katkıda bulunmak ile kadınlara karşı yapılan her türlü ayrımcılığın ve şiddetin önlenmesini amaçlıyoruz. Ancak; unutmamalıyız ki kadının sosyal yaşamdaki rolü kadar, aile içerisindeki rolü de önemlidir. Bu nedenle esasen kadınlar ile ilgili konuları yılda bir gün ile sınırlandırmamamız gerekmektedir’’ ifadelerini kullanmışlardır.

Açılış konuşmalarının ardından ise İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Murat’ın Moderatörlüğü’nde III. Ulusal Kadın Sempozyumu’nun açılış paneli yürütülmüştür. Açılış paneli; Sinema, Tiyatro ve Dizi Oyuncusu Nergis Çorakçı, Abdi İbrahim İlaç San. ve Tic. A.Ş. Pazarlama ve Satış Direktörü Figen Bilgen, 25 Yıllık Otobüs Kaptanı Nazan Çelik, Yalova Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Nurten Anıl ve YTSO Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Merve Yadigar Gençer’in tecrübe aktarımları ile gerçekleştirilmiştir.