Yalova Üniversitesi İle Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı

Yalova Üniversitesi Polimer Malzeme Mühendisliği Bölümü ile Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü arasında “Değişik Kenevir Populasyonlarının Yalova Koşullarında Performanslarının Belirlenmesi, Kenevir Lif ve Yağlarının Endüstriyel Kullanımına Uygunluklarının Araştırılması” isimli proje kapsamında iş birliği protokolü imzalandı.

Yalova Üniversitesi Rektörlüğü’nde düzenlenen protokolün imza töreni, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci ile Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Yılmaz Boz arasında gerçekleşti. Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından belirtilen katma değeri yüksek ürün elde edilmesine yönelik çalışmaların yürütülmesi ve ithalatı yüksek ürünlerin ülke tarımına kazandırılarak ithalat miktarlarının düşürülmesi amacıyla imzalanan iş birliği protokolü alanın uzmanlarını bir araya getirdi.

Protokol kapsamında Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü 4 farklı kenevir popülasyonun üretimini gerçekleştirecek ve elde edilen kenevir saplarını Yalova Üniversitesi Polimer Malzeme Mühendisliği Bölümü’ne teslim edecek. Daha sonra Yalova Üniversitesi Merkez Laboratuvarı’nda bu ürünler üzerinde, yoğunluk ölçümü, su absorpsiyonun tayini, nem içeriği, DSC, kül miktarı, yanmaya dayanıklılık, termogravimetrik analiz ve çekme deneyi analizleri gerçekleştirilecek.  

İTHALATI YÜKSEK ÜRÜNLER ÜLKE TARIMINA KAZANDIRILACAK

İthalatı yüksek ürünleri ülke tarımına kazandırmayı hedefleyen projenin sonunda; çalışmada kullanılan kenevir populasyonlarının Yalova koşullarında tarımsal ve teknolojik özelliklerinin belirlenmesi, yağ verimi ve kalite düzeyi yeterli bulunan genotiplerin kenevir tarımı ile uğraşan üreticilere tavsiye edilmesi, endüstriyel kenevirin, tüm gövde olarak ve kaliteli kenevir tohumunda öne çıkacak ümitvar populasyonlarının belirlenmesi, temin edilen bitki populasyonları içerisinden özellikle yerel populasyonlar hakkında somut verilerin ortaya koyulması ve üstün özellik gösteren yerel genotiplerden bir veya birkaçı için tescil başvurusunun yapılıp çeşit tescilinin alınması bekleniyor.