Türkiye’de ‘Yalova’ Denilince ‘Deprem’ Algılanıyor

Yalova Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Işık tarafından gerçekleştirilen kamuoyu araştırmasına göre, ‘’Yalova’’ şehri ile ‘’deprem’’ gerçeğinin özdeşleştiği saptandı.

Yalova Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Işık tarafından gerçekleştirilen “Marka Şehir Olma Sürecinde Yalova: Türkiye’de Yalova Algısı ve İmajı Üzerine Bir Araştırma” isimli çalışmanın sonuçları, basın toplantısında kamuoyu ile paylaşıldı. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) ile Yalova Ticaret ve Sanayi Odası’nın destekleriyle gerçekleştirilen “Marka Şehir Olma Sürecinde Yalova: Türkiye’de Yalova Algısı ve İmajı Üzerine Bir Araştırma” isimli çalışma, Türkiye’nin her bir bölgesinden seçilen Ankara, Antalya, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Malatya, Tekirdağ, Trabzon ve Zonguldak gibi 12 ilde 1250 kişi ile yüz yüze görüşme tekniği uygulanarak yürütüldü.

Yalova Uygulama Oteli’nin ev sahipliğinde yürütülen basın toplantısı Yalova Valisi Muammer Erol, Yalova İl Jandarma Komutanı Albay Ali Gemalmaz, Yalova Emniyet Müdürü Hakan Fındık ile Yalova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tahsin Becan ve Yalova Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Kenan Engin’in katılımıyla gerçekleşti. Yalova Valisi Muammer Erol’un açılış konuşması ile başlayan basın toplantısı, Prof. Dr. Metin Işık’ın araştırma sonuçlarına yer verdiği sunumuyla devam etti.

Dünyada ve Türkiye’de şehirlerin markalaşma süreçlerinin oldukça önemli olduğunu ifade ederek sözlerine başlayan Prof. Dr. Metin Işık, projenin temel amacının Yalova ilinin Türkiye’deki imajını sorgulamak ve şehrimizin algısını ortaya çıkarmak olduğunu belirtti. İki aşamalı olarak gerçekleştirilen çalışmanın ilk etabında “Yalova Şehir Algısı”, ikinci etabında ise “Yalova Kent Halkı İmajı” konuları üzerinde durulduğunu vurgulayan Prof. Dr. Metin Işık, Yalova şehrimizin bireylerin zihinlerinde pozitif bir çağrışım yarattığını ve  ilk akıllara gelen konu başlığının ise ‘’deprem’’ olduğunu açıkladı.

Araştırmanın Çarpıcı Sonuçları

-      “Yalova” şehrimiz gündeme geldiğinde, bireylerin zihinlerinde olumlu (pozitif) imgeler belirmektedir. Her 100 kişiden 72’sinin Yalova şehrimiz ile ilgili olumlu görüşlere sahip olduğu görülmektedir.

-       Yalova şehrimiz duyulduğunda bireylerin ilk akıllarına gelen ifade “deprem” olmaktadır. Deprem ifadesini sırası ile “feribot”, “kaplıcalar-termal sular”, ve “Yalova Üniversitesi” izlemektedir.

-       Ankete katılanların yüzde 63,2’si Yalova şehrini hiç ziyaret etmediklerini ifade ederler iken; Yalova şehrimizi ziyaret edenlerin oranı ise yüzde 36,9 olarak tespit edilmiştir.

-       Yalova ilinin hangi bölgede yer aldığını sormak suretiyle Yalova ilimizin bilinirliği tespit edilmeye çalışılmıştır. Katılımcıların yüzde 87,3’ü Yalova’nın Marmara Bölgesi’nde yer aldığını belirtmişlerdir.

-       Katılımcıların yüzde 24,9’u Yalova ilinin en önemli değerinin “kaplıcalar-termal sular” olduğunu ifade etmişlerdir. İlgili ifadeyi yüzde 21 ile “deniz”, 13,6 ile “yeşillik”, yüzde 13,2 ile “Yürüyen Köşk”, yüzde 12,2 ile “tarihsel zenginlikler” ve yüzde 12 ile “Yalova Üniversitesi” takip etmektedir.

-       Katılımcılar, “Yalova şehrini tek kelime ile nasıl tanımlarsınız?” şeklindeki soruya şu yanıtları vermişlerdir:

Katılımcıların yüzde 21’i Yalova’yı “yaşanabilir” bir şehir olarak nitelendirmişlerdir. Deneklerin yüzde 20,2’si Yalova’yı “küçük” bir şehir olarak tanımlar iken; yüzde 16,3’ü “güzel”, yüzde 15,9’u “şirin”, yüzde 10,8’i “gelişmemiş”, yüzde 8,6’sı ise “harika” bir şehir nitelemesi yapmışlardır.

-       Araştırmaya katılanların yüzde 34,8’i ise Yalova ilinde yaşayabileceklerini, yüzde 34,3’ü ise Yalova’da yaşamın, kendileri adına güç olacaklarını ifade etmişlerdir.

-       Araştırmaya göre katılımcılar Yalova ilini “modern bir şehir” olarak görmektedirler.

-       Araştırmada, Yalova şehrimizin bir sanayi şehri olduğuna inanan ve inanmayanların sayısının birbirine eşit düzeyde olduğu tespit edilmiştir.

-       Katılımcıların zihinlerinde Yalova şehrimiz, “temiz, sakin, güvenli ve hesaplı” bir şehir olarak yer edinmiştir.

-       Katılımcıların Yalova halkını “dindar, hoşgörülü, sıcakkanlı, yardımsever, girişimci ve çalışkan” sıfatları ile nitelendirdikleri gerçeği, Yalova Kent Halkı İmajı’nın sonuçlarını oluşturmaktadır.