Yalova Üniversitesi Sağlık Çalışanları İçin ‘Video Laringoskop’ Üretti

Yalova Üniversitesi, küresel salgın COVID-19 ile en ön sırada savaşan sağlık çalışanlarına destek olmak amacı ile bir girişimi daha başarı ile tamamladı. Yalova Meslek Yüksekokulu’nda bulunan 3D Yazıcı Temelli Tasarım ve İmalat Atölyesi’nde üretilen koruyucu siperliklerin sağlık çalışanlarına ücretsiz olarak dağılmasının ardından, şimdi de aynı atölyede “Video Laringoskop” üretimine başlandı.

Yalova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Mahmut Bingöl tarafından geliştirilen proje kapsamında, ücretsiz olarak temin edilen iki farklı Video Laringoskop modelinin 3 boyutlu yazıcı ile üretilen prototipi, Yalova İl Sağlık Müdürlüğü’ne teslim edildi.

Özellikle solunum sıkıntısı durumlarında, solunum yoluna ağız ya da burundan özel bir tüp yerleştirilmesi anlamına gelen entübe işleminin uygulandığı hastalara müdahale sırasında yakın teması önlediği için sağlık çalışanları tarafından kullanılan Video Laringoskop prototipinin denemeleri Yalova Devlet Hastanesi’nde gerçekleştirilecek ve talep edilmesi halinde daha fazla üretilecek. Bilgisayar ve cep telefonlarına bağlanarak kullanılabilen Video Laringoskop, piyasada ortalama 15-20 bin TL gibi bir fiyata satılırken 3D yazıcı ile kamerası dahil ortalama 100 TL gibi bir fiyata üretilecek.

Video Laringoskop Nedir?

Larenks ve etrafını çevreleyen anatomik yapıyı doğrudan gözlemleme işlemine laringoskopi denir. Laringoskopi amacıyla kullanılan alete laringoskop denir. Laringoskop, handle (sap) ve bıçak (blade) olmak üzere iki parçadan oluşur.

Video Laringoskop ise, bu anatomik yapıları göz ile incelemenin ötesinde çok daha detaylı, imaj kalitesini ve rengini bozmadan büyüterek, bir LCD veya TFT LCD ekranda görüntüleyen gelişmiş bir laringoskopi sistemidir.