Yalova Üniversitesi’nden Kamuoyuna Duyuru

Sosyal medyada yapılan bir paylaşımda 2015 yılı rakamları verilerek üniversitemizin son beş yıl içinde geriye gittiğine dair iddia üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur:

Bilindiği üzere 2016 yılında yaşanan talihsiz 15 Temmuz darbe girişimi hadisesinde üniversitemiz çok büyük zarar görmüş, başta Rektör olmak üzere yöneticilerden tutuklananlar olmuş, akademik ve idari personelden 58 kişi ihraç edilmiş, çok kişi hakkından mahkemelerde davalar açılmıştır. Darbe girişiminden 2018 yılı başına kadar geçen 2 yıla yakın süre içinde  üniversitede istikrarsız bir dönem yaşanmış, bu sürede 5 rektör değişmiş, personel arasında tam bir güvensizlik ve huzursuzluk ortamı oluşmuş, üniversite ciddi bir devlet kurumu olma vasfını kaybetmişti. Üstelik yaşanan 2018 finansal krizi üzerine yatırımlar durmuş, ülkemiz bu krizin sıkıntılarından kurtulup tam toparlanma yoluna girmişken bu sefer hayatı adeta felç eden pandemi problemi ortaya çıkmıştır.

Bütün bu olumsuzluklara rağmen Mart 2018’den itibaren büyük bir gayret sarf edilerek üniversitemizi geliştirme yönünde önemli işler başarılmıştır. Bunların belli başlıları şöyle sıralanabilir:

* Üç yeni fakülte ve istihdam garantili bir Meslek Yüksekokulu açılmıştır.

* 22 yeni bölüm açılmıştır.

* 8 yeni Uygulama ve Araştırma Merkezi açılmıştır.

* Aktif öğrenci sayısı 10.650 den 14.450 ye çıkarılmıştır.

* Yabancı ülke öğrenci sayısı 146’dan 469’a çıkarılmıştır.

* İslami İlimler Fakültesi binası, Spor Yaşam Merkezi binası tamamlanarak hizmete alınmıştır.

* Öğrencilerin her türlü ihtiyaçlarını karşılayacak Öğrenci Yaşam Merkezi inşa edilmiş, kampüs girişi yolları yapılarak kampüse bir kimlik kazandırılmıştır.

* Arsa tahsisi yapılarak KYK tarafında 650 kişilik öğrenci yurdu yapımı sağlanmıştır.

* Etibank’a ait 70 dönüm arazinin üniversitemize tahsisi sağlanarak burada uluslararası kongre ve araştırma merkezleri kompleksi yapılması hazırlıkları devam etmektedir.

* Termal ilçesinde Sağlık Bilimleri Fakültemiz için modern bir Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi yapılması hususunda Kuveytlilerle 30 milyon dolar yatırımı öngören bir iş birliği için ön anlaşma imzalanmış olup projelendirme çalışması devam etmektedir.

* Çok sayıda kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapılarak üniversitenin etkinliği artırılmıştır.

* Yönetimde istikrar, personel arasında uyum ve güven sağlanarak bütün birimler düzenli bir şekilde işler hale getirilmiştir.

* 2015 yılında 735 olan toplam personel sayısı, darbe girişimi sonrası 677’ye düşmüş iken bugün 889’a çıkmıştır.

* Üniversitemizin dünya üniversiteleri sıralamasındaki yeri 2015 yılında 7.142 iken darbe girişimi ile yaşanan bütün olumsuzluklara rağmen 423 basamak yükselerek 6719 olmuştur.

* Türkiye Üniversiteleri sıralamasındaki üniversitemizin yeri URAP başarı sıralamasına göre;

* Ülkemizdeki toplam 166 üniversite arasında 83. sırada,

* Ülkedeki 2000 yılından sonra kurulan 95 üniversite arasından 25. sırada,

* 109  devlet üniversitesi arasında 71. sırada,

* Tıp Fakültesi bulunmayan 86 üniversite arasında ise 23. sıradadır.

* 2008 yılında bizimle birlikte açılan 9 üniversite arasında 1. sırada bulunmaktadır.

Üniversitemizi daha ileri seviyelere taşıma azim ve kararlılığı içinde kamuoyunun bilgisine saygıyla arz ederiz.

Yalova Üniversitesi Rektörlüğü