Yalova Üniversitesi’ne Yeni Sistem Odası Kuruldu

Eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetlerini teknolojinin son yenilikleri ile zenginleştiren Yalova Üniversitesi, personeline ve öğrencilerine daha iyi hizmet verebilmek amacıyla otomasyon altyapısını güçlendirme çalışmalarına hızla devam ediyor.
 
Bu kapsamda Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’nın uhdesinde bulunan ve veritabanlarından internet altyapısına kadar tüm otomasyon araçlarını kapsayan sistem odası, yenilenerek modern teknolojik cihazlarla donatıldı. Sistem odasının sunucu ve veri depolama altyapısında; en güncel sunucu ve depolama teknolojisi olan, çok yüksek veri okuma ve yazma hızına sahip, tamamı SSD disklerden oluşan (All-Flash) oluşan hiper bütünleşik sistem kullanıldı.
 
Kesintisiz İletişim Sağlanacak
 
Yüksek tekilleştirme ve sıkıştırma oranı özellikleri ile depolama alanında yüzde 66’ya varan net kazanımlar elde eden hiper bütünleşik sistem, zamana bağlı işlemci ve bellek ihtiyacını otomatik olarak optimize eden, birbirine yüksek hızlarla bağlı yedekli düğümlerden oluşuyor. Bu düğümler, donanım arızalarına karşın kesintisiz bir iletişim sağlamayı amaçlıyor. Buna ek olarak Yalova Üniversitesi’nin merkez yerleşkesindeki fakülte ve yüksekokulların bağlantıları binalar arasında en az 1Gbps band genişliğinde ve fiberoptik kablolar ile sağlanıyor.
 
Elektrik Kesintilerinden Etkilenmeyecek ve Yangınlar Otomatik Söndürülecek 
 
Sistem odasının enerji altyapısında bulunan KGK (UPS), enerji kablolaması, enerji baraları, sigorta ve prizler, yedekli şekilde dizayn edildi. Elektrik kesintilerinden etkilenmemek için, tüm yükü bir gün süre ile kesintisiz sürdürebilecek jeneratöre sahip olan sistem odasında, iklimlendirme sistemi eş yaşlandırma prensibine göre çalışacak şekilde tasarlandı. Bunun yanı sıra akıllı soğuk hava koridoru ve kabinet sistemi ile enerji verimliliği azami seviyede sağlanırken, iklimlendirme performansı da en üst düzeye çıkarıldı. Otomatik gazlı söndürme sistemine sahip olan sistem odasında, çevreye ve insan sağlığına uygun olan Novec gazı kullanıldı. Ayrıca sistem odasında bulunan nem, ısı ve hava kalitesi sensörleri ile anlık olarak tüm alarmlar uzaktan izlenip, gerektiğinde raporlanabilecek.
 
Bilgi Güvenliği Üst Düzeyde

Öte yandan bilgi güvenliği tedbirleri de unutulmadı. Giriş-çıkış işlemlerinin parmak izi okuma sensörleri ile sağlandığı sistem odasının çevresi, yüksek çözünürlükteki kameralar ile 24 saat uzaktan izlenmekte. Sistem odasında bulunan tüm teçhizatın denetimi, uzaktan izleme sistemi ile gerçekleşirken, çevresel alarmlar da sistem yöneticilerine e-posta, SMS ve çağrı ile iletilecek.