“En İyi Narkotik Polisi Anne Projesi” Kapsamında Eğitim Gerçekleştirildi

Yalova İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yürütülen “En İyi Narkotik Polisi Anne Projesi” kapsamında Yalova Üniversitesi personeline yönelik eğitim programı gerçekleştirildi.

Yalova Üniversitesi’nin akademik ve idari birimlerinde görev yapmakta olan çok sayıda personelin ilgi ile takip ettiği eğitim programında, uzman polisler tarafından Narkorehber ve En İyi Narkotik Polisi Anne projelerinin tanıtımı gerçekleştirildi. Madde bağımlılığı, uyuşturucu maddeye başlama nedenleri, bağımlılık döngüsü, madde kullanımının ve bağımlılığının belirtileri hakkındaki bilgilendirmeler ile başlayan eğitim programında, narkotik suçlarla mücadelenin önemine vurgu yapıldı.

2019, 2020 ve 2021 yıllarında uyuşturucu madde suçları ile ilgili meydana gelen olay, yakalanan şüpheli ve tutuklulara ilişkin rakamsal verilerin paylaşıldığı eğitimde, narkotik maddelerin türleri hakkında bilgi verildi. Sağlık, endüstri ve kırtasiye alanında kullanılan bazı ürünlerin madde bağımlıları tarafından suiistimal edildiğini ifade eden uzmanlar, kullandıkları yasa dışı maddeye ulaşamayan kişilerin tablet formundaki sentetik eczalara ve soluma yoluyla kullanılan uçucu maddelere yöneldiğini vurguladılar.

Kullanıcılarda sık görülen eşya ve malzemeler, bağımlıların kullandıkları farklı kelime ve deyimler, şüpheli mekanlar, sokak satıcılarının özellikleri ve yasal durum hakkında bilgi vererek sözlerine devam eden uzmanlar, uyuşturucu ve uyarıcı maddelerin; ticareti, başkalarına verilmesi, kullanılması, bulundurulması, üretimi ve özendirilmesi gibi eylemlerin ceza yaptırımına bağlandığını ifade ederek, suçun öğrenilmesi ve erken müdahale edilmesi için ailelerin yardımı ve katkısının çok önemli olduğunu belirttiler.

 

Uyuşturucuyla Mücadele Uygulaması

Eğitim programının devamında uyuşturucu suçlarının önüne geçmek, suçu tüm delilleri ile ortaya çıkarmak, suçluları adalete teslim etmek, vatandaşların elektronik ortamda seri bir şekilde bildirimde bulunmasını sağlamak amacıyla geliştirilen Uyuşturucuyla Mücadele Uygulaması hakkında katılımcılara bilgi verildi.

Bildirim yapan kişilerin kimliklerinin gizli tutulduğu uygulamanın Google Play ve App Store mağazalarından indirildiğini belirten uzmanlar, uyuşturucu satıcılarını gören vatandaşların uygulamadaki butonuna dokunmalarının ardından, 155 acil yardım hattının en yakın ekibinin bildirilen konuma sevk edildiğini söylediler.

Madde kullanımı ve bağımlılığı konularında Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek Hattı (Alo 191) ve Yeşilay Danışmanlık Merkezi’nden  (YEDAM) (Alo 115) 24 saat esasına göre destek alınabileceğini ifade eden uzmanlar, son olarak Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma (AMATEM) ve Çocuk ve Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi (ÇEMATEM) merkezleri ile AÇIK KAPI uygulamasının da bağımlılıkla mücadeledeki önemine değinerek eğitim programını sonlandırdı.