Prof. Dr. Bekir Karlığa Üniversitemize Veda Etti

Değerli bilim insanı Yalova Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bekir Karlığa emekli olarak üniversitemize veda etti. 

Ülkemizin en değerli bilim insanlarından olan ve Türk-İslam medeniyetine çok değerli eserler kazandıran, yapmış olduğu yurtiçi çalışmalarla üniversitemizi, vermiş olduğu uluslararası hizmetlerle de ülkemizi başarıyla temsil eden Prof. Dr. Bekir Karlığa emekli olarak üniversitemize veda etti.  

Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı’ya veda ziyaretinde bulunan Prof. Dr. Bekir Karlığa, Rektör Bahçekapılı’ya görevinde başarılar diledi. Rektör Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı da ziyaretlerinden dolayı Prof. Dr. Bekir Karlığa’ya teşekkür etti. Prof. Dr. Bekir Karlığa’nın hayatı boyunca birbirinden değerli çalışmalar yürüttüğünü ifade eden Prof. Dr. Bahçekapılı değerli bilim insanı Prof. Dr. Bekir Karlığa’nın Türk-İslam medeniyetine sunmuş olduğu eserler ve başarılı çalışmaları için kendilerine müteşekkir olduklarını söyledi. Yapılan veda ziyaretinin ardından Rektör Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı, Prof. Dr. Bekir Karlığa’ya hediye takdim etti. 

Prof. Dr. Bekir Karlığa Kimdir?

1947’de Adıyaman’ın Besni ilçesinde doğdu. İlkin babasından Kur’an-ı Kerim ve Arapça öğrenimi gördü. 1955 yılında Urfa’da klasik usulde medrese öğrenimine başladı. 1959’da Diyarbakır ve ilçelerindeki medreselerde öğrenimine devam etti. 1968’de Maraş İmam Hatip Okulu’ndan mezun oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı’nda vaiz olarak göreve başladı. Aynı yıl İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü’nü kazandı ve ertesi yıl İstanbul Üsküdar vaizliğine atandı.    
1973’te İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü’nden mezun oldu. Lise fark derslerini vererek İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’ne kaydoldu. 1977 yılında İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü’nde felsefe ve mantık asistanı oldu. 1980’de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Türk-İslam Düşüncesi Tarihi kürsüsünde doktorasını tamamlayarak felsefe doktoru unvanını aldı. 1982’de yardımcı doçent oldu ve Kelam Bölümü Başkanlığına getirildi. 1984 yılında kendi imkânlarıyla Paris’e giderek bir yıl süreyle “İslam Düşüncesinin Batı Düşüncesine Etkileri” konusunda araştırmalar yaptı. 1987’de doçent, 1993’te profesör oldu. 12 yıla yakın bir süre Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü Başkanlığı görevini yürüttü. 
2008’de kendi isteğiyle emekli olduktan sonra Bahçeşehir Üniversitesi’nde Medeniyet Araştırmaları Merkezi'ni (MEDAM) kurdu. Aynı yıl Başbakan Başmüşaviri olarak Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı Türkiye Eşgüdüm Kurulu Başkanlığı görevine getirildi.  
2012 yılında her biri 45 dakikalık 20 bölümden oluşan “Batı’ya Doğru Akan Nehir” medeniyet belgeselinin yapımını tamamladı. 2013’te Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı tarafından Kültür-Sanat Büyük Ödülü’ne layık görülen belgesele aynı yıl İngiltere Sosyal Bilimciler Enstitüsü tarafından da başarı ödülü verildi. “Batı’ya Doğru Akan Nehir” medeniyet belgeselinin “East To West” başlığını taşıyan ve her biri bir saatlik 7 bölümden oluşan uluslararası İngilizce versiyonu başta Alman-Fransız ortak televizyon kanalı ARTE, Avustralya SBS ve Kanada CBC televizyon kanalları olmak üzere dünyanın önde gelen 45 ayrı kamu ve özel televizyon kanalında yayınlandı. 2014 yılında ABD’nin önde gelen kültür ve sanat kanalı Smithsonian Channel tarafından “Batı’ya Doğru Akan Nehir” medeniyet belgeselinin her biri bir saatlik 4 bölümden oluşan “East Meet West”  başlıklı Amerikan versiyonu yapıldı. Bu belgesel ABD’de ve Kanada’da müteaddit defalar yayınlandı. Ayrıca Hollanda devlet televizyonu tarafından 2 saatlik özel bir versiyonu yapıldı. Beş yıl süreyle TRT’nin farklı kanallarında yayınlanan “Batı’ya Doğru Akan Nehir” medeniyet belgeseli, Arapçaya ve Al-Jazeera Balkan televizyonu tarafından Boşnakçaya çevirildi.
Başbakanlıktaki görevinden emekli olduktan sonra Yalova Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi’nde öğretim üyeliğine devam eden Karlığa, aynı zamanda Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı Türkiye Eşgüdüm Kurulu Başkanlığı görevini sürdürdü.  
2014’te bir grup arkadaşıyla birlikte bağımsız araştırma kurumu olan “İstanbul Uluslararası Medeniyet Araştırmaları Derneği/Merkezi’ni (MEDAR) kurdu. Halen medeniyet ağırlıklı sosyal ve akademik etkinliklerini bu kuruluş aracılığıyla yürütmektedir. 
2015’te Kazakistan Al-Farabi Millî Üniversitesi tarafından “Al-Farabi Büyük Altın Ödülü”ne layık görüldü. Aynı yılın Haziran ayında İngiltere Lordlar Kamarası’na davet edildi ve burada "Yeni Dünya, Yeni Türkiye ve Yeni Medeniyet Algısı" konulu bir konferans verdi. 
2016 yılından itibaren “İslam Altın Çağı” belgesel dizisinin yapımına başlayan Bekir Karlığa, 2019 yılında “Bir Medeniyet Düşünürü Farabi” ve “Bir Medeniyet Bilgini Biruni” belgesellerinin yapımını tamamladı. 
2018’de TURKCELL’in desteğiyle T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü ve Din Öğretimi Genel Müdürlüğünde görevli 15.000 öğretmene Medeniyet Bilinci konulu seminerler verdi.
1966 yılında İmam Hatip Okulu öğrencisi iken Akif Nuri müstear adıyla başladığı tercüme faaliyetlerini 40 yaşına kadar devam ettirdi. Başta 16 ciltlik Fi Zılali’l-Kur’an tefsiri ve 16 ciltlik İbn Kesir tefsiri olmak üzere 20 civarında eseri Arapçadan Türkçeye tercüme etti. 50 civarında yayınlanmış eseri bulunan Bekir Karlığa, 2021’de her biri 45 dakikalık 7 bölümden oluşan “Bilge Doktor İbn Sina” belgeselinin yapımına başladı