Yalova Üniversitesi 2021-2022 Akademik Yılı Açılış Töreni Gerçekleşti

Yalova Üniversitesi 2021-2022 Akademik Yılı Açılış Töreni Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanvekili Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’un katılımıyla gerçekleşti.

 

Raif Dinçkök Kültür Merkezi’nin ev sahipliğindeki Yalova Üniversitesi 2021-2022 Akademik Yılı Açılış Töreni, 63., 64. ve 65. dönem hükümetlerinin Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü, 2017-2018 yıllarında ise Kültür ve Turizm Bakanı görevlerini yürüten, Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanvekili Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’un katılımıyla gerçekleşti.

 

Törende ayrıca Yalova Valisi Muammer Erol, Yalova Milletvekilleri Meliha Akyol ve Ahmet Büyükgümüş, Yalova Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz ve Yalova Barosu Başkanı Fedai Doğruyol başta olmak üzere ilçe kaymakamları ve  belediye başkanları ile çok sayıda il protokolü, akademik-idari personel ve öğrenci katıldı.

 

Aşk-ı Efza Müzik Topluluğu’nun tasavvuf musikisi ve sanat müziği dinletisiyle başlayan tören, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasını takiben Yalova Üniversitesi tanıtım filminin gösterimi ve Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci’nin açılış konuşmasıyla devam etti.

 

“Hızlı Bir Şekilde Toparlanma Sürecine Gidildi”

Pandemi nedeniyle bir buçuk yıllık aradan sonra yüz yüze eğitime başlamanın heyecanını yaşadıklarını söyleyerek sözlerine başlayan Prof. Dr. Suat Cebeci, “Üniversitemiz 2010 yılında eğitim öğretime başlamış genç bir üniversite olarak henüz kuruluş yıllarındayken milletçe maruz kaldığımız dış güdümlü malum çete yüzünden ciddi zaman ve enerji kaybına uğramıştır. Ancak 2018 yılının dördüncü ayından itibaren başlayan yeni dönemde, hızlı bir şekilde toplanma sürecine giderek yönetim kademelerindeki boşluklar doldurulmuş, rahat ve huzurlu bir çalışma ortamı tesis edilmiş, kurumsal eksiklikler hızla giderilmiş ve kampüsümüz öğrencilerimiz için güzel bir yaşam alanı haline getirilmiştir. Kamu, üniversite ve sanayi iş birliği kapsamında ortak çalışmalar geliştirerek pek çok kurum ve kuruluş ile ortak proje ve çok yönlü iş birliklerine gidilmiştir. Üniversitemiz öncülüğünde İMES OSB, Tersan Tersaneleri ve Yalova Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte Teknopark kurulmuştur. Buna paralel olarak 8 yeni uygulama ve araştırma merkezi açılarak, bu merkezlerimizin sayısı 16’ya yükseltilmiştir. Son 3 yıl içinde biri tıp fakültesi olmak üzere 4 fakülte, 22 yeni bölüm ve istihdam garantili bir meslek yüksekokulu kurulmuştur” diye konuştu.

 

“Üniversitemizin Yükselişi Devam Ediyor”

Kötü tecrübelere ve pandemiye rağmen son yıllarda gerçekleştirilen yoğun çalışmalar ile hem ülkemizde hem de dünya üniversiteleri arasında Yalova Üniversitesi’nin yükselmeye devam ettiğini belirten Prof. Dr. Suat Cebeci, “Yalova Üniversitesi birçok köklü üniversiteyi geride bırakarak tercih ediliyor. Bu yıl öğrencilere ayrılan kontenjanların doluluğu incelendiğinde, üniversitemizin 127 üniversite arasından 46. sırada yer aldığını görüyoruz. Üniversitemizin itibarı uluslararası düzeyde de dikkat çekiyor. Yalova Üniversitesi, Webometrics sıralamasında son 3 yılda 3065 basamak yükselerek 6768. sıradan 3703. sıraya çıktı. URAP’ta ise henüz kuruluşunu tamamlama çalışmaları devam etmesine rağmen 2777. sırada yer aldı. Stanford Bilim Kurulu tarafından yapılan değerlendirmede, Mühendislik Fakültesi öğretim üyemiz Prof. Dr. Atilla Taşdelen dünyada etkili 10 bin bilim insanı arasında 388. sırada yer alarak bizleri gururlandırdı. Üniversitemizin bu hızlı gelişim sürecinde özverili şekilde gayret gösteren dekanlar, müdürler, bölüm başkanları ve daire başkanları başta olmak üzere bütün akademik ve idari personelimize teşekkür ediyor, onlarla gurur duyduğumu belirtmek istiyorum” dedi.

 

“Marka Bir Değer Haline Getirmek İstiyoruz”

Son olarak Yalova Üniversitesi’ne göstermiş oldukları ilgi ve destekten dolayı Yalova Valisi, Yalova Milletvekilleri ve Yalova Belediye Başkan Vekili’ne teşekkür eden Prof. Dr. Suat Cebeci, “Yalovamız, Türkiye’nin en gelişmiş bölgesinin orta yerinde bulunmaktadır. Üniversitemizin öncelikli hedefi kaliteli eğitimin yanısıra ilimizin ve toplumuzun refah düzeyinin yükselmesine katkıda bulunmaktır. Üniversitemizi, uluslararası düzeyde bilimsel ve akademik saygınlığa sahip marka bir değer haline getirmek istiyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı.

 

“Başarılı Bir Öğretim Yılı Olmasını Temenni Ediyorum”

Açılış konuşmasının Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkanvekili Prof. Dr. Numan Kurtulmuş selamlama konuşması ve açılış dersi için kürsüye davet edildi. Konuşmasına, Yalova Üniversitesi’nin 2020-2021 Akademik Yılı Açılış Töreni’ne katılmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek başlayan Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, “Hayatının önemli bir kısmı üniversitelerde geçmiş, başbakan yardımcısı olduğum güne kadar üniversitelerde ders vermiş biri olarak, üniversitelerden davet geldiğinde vakit buldukça bu davete icabet etmeyi vazife olarak telakki ediyorum. Özellikle de ülkemizin genç nesil üniversitelerinden biri olan Yalova Üniversitesi’nin açılış törenine icabet etmek bir sorumluluktu. Uzun bir aradan sonra yüz yüze eğitimden mahrum kalmanın ne büyük bir özlem ve beklenti olduğunun farkındayım. Keyifli, zevkli ve başarılı bir öğretim yılı olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

 

“Üniversitelerin İki Önemli Özelliği Bulunmaktadır”

Üniversitelerin iki önemli özelliği olduğunu söyleyen Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, “Bunlardan birincisi dünyadaki bütün kalkınma hareketlerinin temelinde yatan ana unsurlarından birinin başarılı üniversiteler ve iyi araştırma merkezleri olduğudur. Üniversiteler, itici gücü oluşturarak ülkelerinin ileri gitmesine olanak tanımıştır. Bu anlamda üniversiteleri sadece bir eğitim kurumu olarak görmek eksiktir. Çünkü üniversite; şehir, şehirle bütünleşen bir canlılık, sanayi ve ekonomi ile bütünleşmiş bir bilim yuvası demektir. İkinci unsur ise tüm büyük medeniyetlerin üniversiteler etrafında şekillendiğidir. Tarihteki tüm medeniyetlerin arkasındaki temel direk üniversitelerdir. İşte bu iki tarihsel gerçeğin farkında olarak Türkiye’de eğitime büyük önem veriyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Üniversite Sayısı 76’dan 207’ye Çıktı

Yükseköğretim alanındaki son gelişmeler hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, “Son yıllarda üniversite sayısı 76’dan 207’ye çıkmıştır. Üniversiteye erişim bakımından öğrencilerin önünde engel kalmamıştır, her ilde bir üniversite vardır ve yaklaşık 8.5 milyon üniversite öğrencisi bulunmaktadır. Özellikle de üniversitelerin içerisinde ihtisaslaşmanın ortaya çıkması ile birlikte adımların çok daha güçlü atıldığını görüyoruz. Üniversite sayısının artması kaliteyi düşürmez. ABD’de beş binin üzerinde üniversite var. Bunun içerisinde Harward ve MIT gibi ilk 500’ün içerisinde üniversite olduğu gibi sıradan üniversiteler de bulunmaktadır. Bu açıdan üniversite sayısının artmasını rekabeti arttıran bir fonksiyon haline getirilmeliyiz. Üniversite sayımız son on yılda iki buçuk kat arttı. Eğitime ayrılan pay, genel bütçenin içerisinde birinci sıraya yükseldi. 2007 yılında 18-22 yaş gençlerimizin yüzde 21’i üniversiteye giderken bugün bu rakam yüzde 48’e yükseldi. Çocukların üniversiteleşme oranı yüzde 15.7’den yüzde 46’ya çıktı. Bu bir iftihar tablosudur. Özellikle son 10 yılda doktora öğrenci sayısında da önemli miktarda artış gözlemlendi. 138 bin kişilik dev bir öğretim üyesi ordusuna sahibiz. Üstelik öğretim üyelerimizin yüzde 45.3’ü de kadın. Bunun yanı sıra şu anda 230 bin uluslararası öğrenci üniversitelerimizde okumaktadır. Afrika’dan Asya’ya, Balkanlar’dan Kafkasya’ya kadar Türkiye’nin dostları dediğimiz büyük bir diasporanın oluşması üniversitelerimiz sayesinde gerçekleşiyor. Yükseköğrenim gören engelli evlatlarımızın sayısı ise 53 bin. Bütün bu gelişmeler daha da ileriye gidecek. Sayısal başarılar, niteliği ve kaliteyi de yukarı doğru çıkaracak.  İlerleyen süreçte ilk 500 üniversitenin arasında 3 Türk üniversitesinin yer almasını hedefliyoruz” diye konuştu.

 

FETÖ’nün Temizlenmesi Vakit Aldı Ama Başarılı Oldu

FETÖ’nün üniversiteleri basamakları kolay yükselme merkezleri haline getirdiğini ifade eden Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, “Ülkemiz sadece siyasi olarak değil, eğitim bakımından da çok büyük bir ihanetle karşılaştı. O ihanetin merkezlerinden biri de Yalova Üniversitesi idi. FETÖ, ülkemizin kurumlarına sızmakla kalmadı, üniversiteleri de kendi adamları için kolay yükselme merkezleri haline getirdi. Çok sayıda FETÖ’cünün bu basamaklarda yükseldiğini, nice iftira ve kumpaslarla birçok öğretim üyesini diskalifiye ettiğini, öğrenciler üzerinde kurdukları baskıyla üniversiteleri kendi amaçlarına hizmet eden kurumlar haline getirmek için ne gayretler verdiğini biliyoruz. 15 Temmuz’dan sonra çok ciddi mücadele verdik. Bu çetenin kamunun içerisinden temizlenmesi vakit aldı ama çok şükür başarılı oldu. Bunun örneklerinden biri de Yalova Üniversitesi’dir. Bu süreçte FETÖ’nün kirinden ve pasından arınmış oldunuz. Sizlere başarılar diliyorum, Allah yolunuzu açık etsin. Bu süreçte biz sadece bilime ve bilimsel gelişmeye odaklanarak üniversitelerimizin her birini dünya ile rekabet edebilir kurumlar haline getireceğiz” dedi.

 

İlk Ders: İlmin Yeri, Bilmenin Önemi

 

‘İlmin Yeri ve Bilmenin Önemi’ başlıklı açılış dersi ile katılımcılara seslenen Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, “İlim, hikmet ve irfan ilmi bir hiyerarşi oluşturuyor. Bunlar insan ve kâinat arasında bir denge kurulmasına yardımcı olup bilimselliğin doğru bir şekilde ilerlemesini ve güçlenmesini desteklemektedir. Üniversitelerimizin ilim, hikmet ve irfanın neşet ettiği yuvalar haline gelmesini en içten dileklerimle arzuluyorum. Büyük medeniyetimizin üçüncü büyük yürüyüşü bu coğrafyadan çıkacaktır. Türkiye’deki üniversite ve öğretim üyesi sayısının artması, ülkemizi daha ileri seviyelere çıkaracak büyük Türkiye hedefi doğrultusunda atılmış bir adımdır. Türkiye’nin öğrencisine sıradan hedefler peşinde koşmak yakışmaz. Öğrencilerimizin, öğretim elemanlarımızın ve Türkiye’deki her ferdimizin hedefi ‘Yeniden Güçlü Büyük Türkiye’ amacını gerçekleştirmek olmalıdır. ‘Dünya beşten büyüktür’ demek, dünyanın gayr-i hakkaniyetsiz süregelen bu mevcut sisteminin devam etmeyeceği anlamına gelmektedir. Bu manada bizim Türkiye olarak bu mevcut düzenin karşısında duran bir dünya kurmamız gerekmektedir. Üniversitelerimiz bu amaç için yeni nesillerimizi yetiştirmeli ve ülkemizi daha adil ve üstün medeniyetler seviyesine taşımalıdır” diye konuştu.

 

Açılış dersinin sona ermesinin ardından Yalova Valisi Muammer Erol ve Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci tarafından Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’a çiçek ve hediye takdimi gerçekleştirildi. Tüm protokol üyelerinin sahneye davet edilerek hatıra fotoğrafının çektirilmesi ile birlikte Yalova Üniversitesi 2021-2022 Akademik Yılı Açılış Töreni sona erdi.

 

Akkök Holding’e Plaket

Törenin ardından Yalova Üniversitesi Merkez Yerleşkesi’ne bir ziyaret gerçekleştiren Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Raif Dinçkök Rektörlük Binası’nın yapımına katkılarından dolayı Akkök Holding Yönetim Kurulu Başkanı Raif Ali Dinçkök’e plaket takdim ederek teşekkürlerini iletti.