Yalova Üniversitesi “Uluslararası Osmanlı Mektepleri Sempozyumu” Tarihe Işık Tutuyor

Osmanlı’nın Modernleşmesi ve Cumhuriyeti kuran yöneticilerin yetişmesini sağlayan Osmanlı Mektepleri, Yalova Üniversitesi İslami Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin düzenlediği sempozyumda alanında uzman akademisyenlerin katkılarıyla 17-18-19 Kasım tarihlerinde ele alınıyor.

 

Uluslararası Osmanlı Mektepleri Sempozyumu, Yalova Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda açılış oturumuyla başladı. Açılış oturumuna Yalova Valisi Muammer Erol, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci, Yalova İl Emniyet Müdürü Göksel Topaloğlu, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Mustafa Bakçepınar, Yalova İl Genel Meclis Başkanı Hasan Soygüzel, Yalova İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Abdülaziz Yeniyol ve Yalova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tahsin Becan, İl müdürleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

 

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından başlayan oturumda kürsüye gelen Yalova Üniversitesi Rektörü ve aynı zamanda sempozyum ana konusunun belirlenmesinde öncülük eden, Sempozyumun Onursal Başkanı Prof. Dr. Suat Cebeci, Osmanlı Mektepleri’nin geçmişi hakkında bilgiler vererek şu ifadeleri kulandı:

"Uluslararası Osmanlı Mektepleri Sempozyumu bu yıl düzenlemiş olduğumuz 5. Bilimsel toplantıdır. Bu yeni dönemde, yeni fakülteler, 22 adet yeni bölüm, teknoloji merkezi, 8 adet uygulama araştırma merkezi kurduk. İslami İlimler Araştırma Merkezi de çok önem verdiğimiz merkezlerden birisidir. Tarihi birikimimiz, kültürümüz, mirasımız bu araştırmalarla yoğrulup, elde edilen birikim ve hazine üzerinden yeni sosyal, kültürel, bilimsel çalışmalar yapılmalıdır. Bu yolda bize istekli ve fedakâr bir şekilde destek veren paydaşlarımız olan kamu ve özel kuruluşlara da çok teşekkür ediyorum, onların da desteğiyle bu çalışmalar devam edecektir” ifadelerini kullandı.

 

 Osmanlı medreselerinde modernleşme yönünde gerekli adımların atılamaması sonucu mekteplerin ortaya çıktığını ifade eden Prof. Dr. Cebeci:  “Medeniyeti oluşturmakta hangi konularda geç kalındı, neler doğru, neler yanlış yapıldı gibi konuları inceleyen bu sempozyumun düzenlenmesine emek veren İslami Araştırmalar Merkezi Müdürümüz, aynı zamanda İslami İlimler Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı’ya teşekkür ediyorum.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

 

Uluslararası Osmanlı Mektepleri Sempozyumu Koordinatörü ve Yalova Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı ise konuşmasında  sempozyumun önemini şu sözlerle dile getirdi: “İslam medeniyetinin ilim, fikir, eğitim, ahlâk, din, dil, tarih, kültür, sanat, edebiyat, hukuk, iktisat, mühendislik, tıp ve benzeri alanlarda ulusal veya uluslararası bilimsel araştırmalar yapmak, projeler yürütmek, araştırmacıları desteklemek, bilimsel toplantılar düzenlemek ve yayınlar gerçekleştirmeyi hedef bildik. Bu doğrultuda Osmanlı Mektepleri Sempozyumu da disiplinler arası tematik bir sempozyum olacak.” diyen Prof. Dr. Bahçekapılı, Sempozyumun fikirsel altyapısını oluşturan ve destekleyen Sayın Yalova Üniversitesi Rektörü ve Sempozyum Onursal Başkanı Prof. Dr.  Suat Cebeci’ye ve sempozyuma destek veren kurum ve kuruluşlara teşekkür ederek kürsüyü Yalova İl Genel Meclisi Hasan Soygüzel’e bıraktı.

 

Geçtiğimiz gün hayatını kaybeden şair Sezai Karakoç’a rahmet dileyerek sözlerine başlayan Yalova İl Genel Meclisi Hasan Soygüzel "Osmanlı’yı ve Cumhuriyeti beraber inceleyen bu sempozyumdan önemli sonuçlar çıkacağını ümit ediyorum, Türk modernleşmesini mektepler üzerinden okumak mümkündür." sözleriyle Uluslararası Osmanlı Sempozyumu’nun Yalova’da düzenleniyor olmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti.

 

Sempozyumun açılış oturumunda Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bünyamin Bezci “19. Yüzyılda Osmanlı Siyaset Düşüncesinin Toplumsallaşması” konulu bir konuşma gerçekleştirdi. Prof. Dr. Bünyamin Bezci ‘nin konuşmasının ardından kendilerine sempozyuma katkıları dolayısıyla Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci tarafından teşekkür belgesi takdim edildi. Sempozyuma katkı veren protokol mensuplarına çiçek takdimi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından açılış oturumu sona erdi. Sempozyum 17-18-19 Kasım tarihlerinde yapılacak farklı oturumların tamamlanacak.