Yalova Üniversitesinde ‘Türk Japon Dostluk Ve Hatıra Ormanı’nın İlk Ağaçları Dikildi

Yalova Üniversitesi Sağlık Kültür Spor Daire Başkanlığı bünyesinde bulunan Aikido Topluluğu tarafından Yalova Üniversitesi Türk Japon Dostluk ve Hatıra Ormanına ağaç dikimi etkinliği gerçekleştirildi. Yalova Üniversitesi Merkez Yerleşkesinde Merkezi Laboratuvarın yanındaki bölgede yer alan arazi, Türk-Japon Dostluk Hatıra Ormanı olarak belirlendi.

Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci tarafından tahsis edilen arazi, Türk-Japon Dostluk ve Hatıra Ormanı olarak belirlendi. Belirlenen bu bölgeye ilk olarak Japon kültüründe ayrı bir öneme sahip olan Sakura (Japon Kirazı) ağaçlarının dikimi yapıldı.

Yalova Üniversitesi Sağlık Kültür Spor Dairesi Başkanlığı bünyesinde bulunan Aikido Topluluğu tarafından düzenlenen etkinlikte, Yalova Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Jülide Hızal Yücesoy, Prof. Dr. Fikret Yüksel, Prof. Dr. Rahmi Karakuş, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Senay Yürür Karslıoğlu ve Japonya İstanbul Konsolosluğu Kültür Ateşesi Takumi  Suemitsu, ve Aikido Topluluğu antrenörü Şahin Özdemir ve Aikido Topluluğu öğrencileri ağaç dikimi esnasında hazır bulundu.

Rektör Yardımcısı Jülide Hızal Yücesoy’un açılış konuşması ile başlayan etkinlik, Japonya İstanbul Konsolosluğu Kültür Ateşesi Takumi  Suemitsu’nun ve Aikido Topluluğu antrenörü Şahin Özdemir’in konuşmalarından sonra fidan dikiminin gerçekleşmesiyle son buldu.

SAKURA AGACI YAŞAMIN VE ÖLÜMÜN SİMGESİ

Sakura ağaçlarının çiçekleri Japon kültüründe çok büyük öneme sahiptir. Çiçekleri ağır ağır açar ama çok çabuk dökülür. Hem hayatın başlangıcını yani baharı müjdeler, hem de hayatın kaçınılmaz sonunu simgeler. Japonya'da baharın müjdecisi olmasına rağmen, daha solmadan en güzel halindeyken dallarından düşmesi sebebiyle edebiyatta ölüm ile yaşamın birlikteliğini ifade eder.   Japonya da yeniden doğumun simgesi olarak kabul edilen sakura ağaçlarının çiçeği Samuray tarzı yaşamı kabullenmiş olan Japon halkı için büyük anlam taşımaktadır. Bunun nedeni Kiraz çiçeklerinin en güzel çağlarında solmadan direk olarak yere düşmeleridir. Samuraylar kiraz çiçeklerine bakarak olası bir savaşta her an ölümü akıllarına getirmekte ve felsefi bir boyuta gitmektedirler. Ağaç, Japon kültüründe mükemmel güzelliği ve aynı zamanda hızlı, acısız ölümü ifade eder. Bir şeyin hem üstün güzellik hem de hızlı şekilde ölmeyi nasıl aynı anda sembolize ettiği sorusunun cevabı ise Japon kültürünün ölüme bakış açısında saklıdır.