Yalova Üniversitesi’nden Savunma Sanayinde Devrim Yapacak Proje

Yalova Üniversitesi bilim insanları, savunma sanayi alanı için çok önemli bir atılım yaptı. Uzun çalışmalar sonucunda düşman radarlarına karşı görünmezlik sağlayacak sprey köpük ve 3D yazıcıdan istenilen özelliklerde malzeme üretimini sağlayacak filament üretildi. Bu ürünlerin, Türkiye'ye olası savaşlarda büyük avantaj sağlaması bekleniyor.

Yalova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Polimer Malzeme Mühendisliği Bölümü, biri TÜBİTAK destekli iki projede, ısı yalıtımında kullanılan köpük ve kendi üretimleri olan filament (3 boyutlu yazıcılarda parça imal etmek için kullanılan ham madde) ile radara yakalanmayan malzemeler üretti. Doç. Dr. Alper Kaşgöz ve ekibi tarafından yürütülen çalışmaları yakından izleyen Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci, üniversitelerinin genç olmasına rağmen çok iyi bir kadroya sahip olduğunu ifade etti.

Savunma Sanayinde Çok Önemli Yeri Var

Polimer Malzeme Mühendisliği Bölümünde birçok çalışmanın yürütüldüğünü, özellikle savunma sanayi alanında Doç. Dr. Kaşgöz ve ekibinin çalışmasının da büyük takdir topladığını aktaran Prof. Cebeci, savunma sanayinde çok önemli bir yeri olan radarlara karşı korunma sistemlerinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapıldığını bildirdi.

"Ülkemizin Gelişimine Sonuna Kadar Destek Vereceğiz"

Ülkemizin gelişimine katkı sağlayacak akademik ve bilimsel araştırmalar söz konusu olduğunda sonuna kadar destek vereceklerini belirten Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci, "Radar sinyallerini absorbe edebilen, özellikle seyyar malzemelere radarlara karşı görünmezlik kazandırabilen sprey, diğer bir ifadeyle radarları kör edebilen bir sistem. Arkadaşlarımız bu konuda güzel bir çalışma yaptılar. TÜBİTAK destekli bu projenin ikinci senesindeyiz. Burada, filament ve sprey sistemi olmak üzere iki proje yürütülüyor. Özellikle ülkemiz savunma sanayi alanında bir hamle sürecine girmişken bizim de buraya mutlak suretle katkı sağlamamız gerekiyor" diye konuştu.

"Teçhizatlar Kadar, Onların Korunması Da Önemli"

Radarlara karşı çalışmaların yeni olmadığını, ancak üniversitemizde yapılan çalışmanın daha kullanışlı ve pratik hale getirildiğine vurgu yapan Prof. Dr. Cebeci, şunları kaydetti: "Bizim geliştirdiğimiz ve bütün sistematiğini bizim bildiğimiz, hızlı üretebildiğimiz mekanizmaları geliştirmek zorundayız. Filament ise kullanım alanlarına göre farklı malzeme üretme ihtiyacından doğan bir gereklilik. Bunu yapabildikten sonra istediğiniz geometride ve özellikte malzeme üretebiliyorsunuz. Mevcutta kullanılan savunma, saldırı, mühimmat veya diğer önemli teçhizatın korunması, en az kullanılması kadar önemli. Özellikle kendi ülkemizde, kendi teknolojimizle, mühendislik becerilerimizle geliştirdiğimiz silahların korunması da bize özgü malzemelerle olması gerekiyor. O yüzden de bu çalışmalar çok önemli."

Üniversitemizde geliştirilen bu önemli projenin haberi ulusal basında da geniş yer aldı.

Haber Linki : Akşam: Radarlarda görünümü azaltan sprey köpük ve 3D yazıcılar için filament geliştirildi

Haber Linki : Haberler.com: Yalovalı bilim insanları geliştirdi, yeri sır gibi saklanıyor! Türkiye'yi savaşlarda öne geçirecek

Haber Linki : Beyaz Gazete: Radarlarda Görünümü Azaltan Sprey Köpük ve 3D Yazıcılar İçin Filament Geliştirildi

Haber Linki : Diriliş Postası: Türkiye'den Büyük Başarı! Görünmezlik Veren Yerli Malzeme Üretildi