Değerli Üniversite Personeli;

 

Yerel dinamikleri harekete geçirerek, toplumun engellilik ve engelliler konusunda bilinç düzeylerinin ve duyarlılıklarının artırılmasını, engellilik nedenlerinin tespit edilmesini, koruyucu ve önleyici hizmetlerin geliştirilmesini, engellilik oranının azaltılmasını ve engelliliğin etkilerinin en aza indirgenmesini ve engellilerin psikososyal ve tıbbi rehabilitasyonunu sağlamayı amaçlayan EDES programı 2011 ve 2012 Orta ve Doğu Karadeniz bölgesindeki illerde, 2013 yılında yaygınlaştırılarak Karadeniz Bölgesindeki illerde, 2014 yılında ise bu illere Çankırı, Kırıkkale, Kırşehir ve Nevşehir illerinin eklenmesiyle uygulanmıştır. 2015 EDES programı ödeneğinin ise Afyon, Bilecik, Burdur, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Edirne, Giresun, Isparta, Karaman, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kütahya, Muğla, Nevşehir, Tekirdağ, Uşak,, Tekirdağ, Uşak ve Yalova illerindeki projelerde kullanılması öngörülmektedir.

 

Proje süreleri bir yılı aşmayacaktır. Projeler için alt sınır 10.000 TL ve üst sınır 100.000 TL olarak belirlenmiştir. Uygulama ve denetiminde sorumluluk Valiliktedir. Aşağıda bazı gerekli bilgilerin aktarıldığı, Valilik ve ASPB  internet adresinde de yer alan (EDES) Proje Teklif Formuna ve EDES’in amaçlarına uygun hazırlanacak proje tekliflerinin 31 Temmuz 2015 Cuma günü mesai bitimine kadar Valilik AB, Dış İlişkiler ve Proje Koordinasyon Merkezine ulaştırılması gerekmektedir. Konu ile detaylı bilgiye http://engelli.eyh.gov.tr/odes_2015/ internet adresinden ulaşılabilir.

 

Bazı bilgiler: Her kurum en fazla 2 proje ile katılabilir, nihai karar ASPB’na aittir.  Yukarıda sayılan pilot illerden olmak kaydıyla farklı illerden ortak proje olabilir. 31 Temmuz’a kadar indirilecek Proje Teklif Formunun doldurulması ile sunulacak projeler önce Valilik proje havuzunda değerlendirilecek ve uygun bulunanlar ASPB’na iletilecektir. Bakanlıkta incelendikten sonra kabul edilenler desteklenecektir. 2 veya 3 kurum bir araya gelebileceği gibi bir kurum ve bir sivil toplum (engelli dernekleri vs) olması tercih edilir. Öncelikle İŞKUR’a kayıtlı olanlar ile engelli bireyler projede çalıştırılmalıdır.   

 

Örnek olması açısından Samsun Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü sitesinden alınan EDES Projesi örnekleri aşağıya çıkarılmıştır.

 

1- ELELE PROJESİ

2- ENGELSİZ ADIMLAR PROJESİ

3- HAYATA BASKET AT PROJESİ

4- ARTIK ENGEL KALMADI

5- BİZİ GERÇEKTEN TANIYOR MUSUNUZ?

6- DİYABETLİ ÇOCUKLAR OKULA II (DİÇOP II)

7- SÖZ VERİYORUM BEN BUNA DEĞERİM

8- BAĞIŞLAYIN ENGELLERİ AŞALIM

9- LİSELERDE KAYNIŞTIMA EĞİTİMİNİN DESTEKLENMESİ

10- ŞEHRİMDE ENGEL YOK

11- ENGELSİZ NESİLLER

12- BİRLİKTEYKEN ENGEL YOK

13- SENİ ANLIYORUM                                                     (  http://samsun.aile.gov.tr/arge-birimi/edes-projeleri )

 

Bu konuda tüm personele duyurmak ve sunulacak/teklif edilecek projeleri organize etmek üzere Rektörlük Makamınca görevlendirildim. Önerilecek projeleriniz için 31 Temmuz Cuma gününden önceye kadar benimle bağlantı kurabilirsiniz.

  

                                                                                      Yrd. Doç. Dr. Recep YILDIZ

                                                                                            Yalova Üniversitesi

                                                                                           İktisat Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü