Marmara’nın en güzel kıyılarından birine sahip olan Yalova, deniz, termal ve doğa turizmini bir araya getirmesi açısından önemli bir liman kentidir. Eşsiz güzellikleri ile sakinlerine huzur veren Yalova gibi yeşil ve mavinin hakim olduğu, sıcak, güvenli, huzurlu, hayatı kolaylaştıran ve güzel bir şehirde yaşamak isteyenler için şehrin çeşitli bölgelerindeki evler makul fiyatlara sahiptir. Bu nedenle öğrencilerimiz kolaylıkla ev kiralayabilmektedir. Bunun yanı sıra ev yaşantısını tercih etmeyen öğrencilerimiz için konaklama hizmeti veren işletmeler ve yurtlar da bulunmaktadır. Sağlık turizmi, doğal yaşam ve eğlencenin adresi olan ilçeleriyle de dikkat çeken Yalova, tek bir şehirde birbirinden farklı sosyal yaşam alanlarına ev sahipliği yapmaktadır. Son dönemlerde ülkemizin önde gelen sağlık, şifa ve dinlence merkezi haline gelen Armutlu ilçesi, dünyanın çeşitli noktalarından ülkemize gelen turistlerin de ilgisini çekmektedir. Armutlu, Antik çağlardan günümüze kadar gelen doğal güzelliğiyle gezilesi ve görülesi bir yerdir. Ülkemizin en güzel sahillerinden birine sahip olan Armutlu, doğa harikası ormanları, her bütçeye uygun deniz ürünlerinden oluşan zengin menüleri, uzun yürüyüşlerinize olanak sağlayan parkurları ve barınma imkanlarıyla öğrencilere kucak açmaktadır.
YALOVA
Yalova’nın en büyük ilçesi olan Çınarcık ise Marmara bölgesinin en gözde tatil beldelerinden biridir. Çınarcık, kolay ulaşımı, temiz denizi, orman ve sayfiye alanları ile her dönemde olduğu gibi bugün de çekiciliğini korumaktadır. Ormanlarla kaplı Samanlı Dağları’nın kuzey yamacından denize uzanan Çınarcık ilçesi, doğal bitki örtüsü ve dört mevsim turizme açık alanları ile bölgenin en fazla talep gören turizm merkezlerindendir. Çiçek bahçeleri, koyları temiz sahil şeridi ve her yaşa hitap eden eğlence merkezleri ile vazgeçilmez bir yerleşim yeridir. Sahil kenarında ufak bir tatil beldesi olan Çınarcık’ta konaklama imkanı çok geniştir. Evler, pansiyonlar, oteller kıyıya paralel olarak sıralanmıştır. Yazları güzel bir turistik merkez olan Çınarcık sürekli hareket halinde olan yapısıyla sakinlerine sıkılmak zaman bırakmaz. Yalova’nın en önemli sağlık turizmi merkezlerinden biri de adını ilçede bulunan şifalı kaplıcalardan alan Termal’dir. Termal ilçesi, kaplıcaları ile dünya çapında üne kavuşmuş bir bölgedir. Bu ün sayesinde bölgeye yıl boyunca binlerce yerli ve yabancı turist gelmektedir. Sıcak su ve termal turizmin bölgedeki geçmişi, Bizans ve Roma dönemlerine kadar uzanmaktadır. Bu bakımından bölgenin tarihi değeri de vardır. Termal ilçesinde ayrıca çiçekçilik, sebze üretimleri ve arıcılık da yapılmaktadır. Fakat ilçenin asıl kaynağı, jeotermal tesislerden gelmektedir. Bu gelir dağılımında turizm, ilçe gelirinin yüzde 90’lık kısmını oluşturmaktadır. İlçede bulunan büyük termal otel işletmelerinin haricinde konutların yaklaşık yüzde 80’inde pansiyonculuk faaliyetleri yapılmaktadır. Günümüz dünyasındaki modern insanının özlem duyduğu muhteşem bir doğa harikası, bulunmaz bir şifa kaynağı olan Termal, yemyeşil ormanları, doğal bitki örtüsü, tarihi değeri, şifalı su kaynakları ile dünyada eşine az rastlanan ender yerlerden biridir. Kaplıcalar, 1. dereceden doğal, arkeolojik ve tarihi sit alanı olarak korunmaktadır. İçinde spor salonu, yürüyüş parkuru banyolar, hamamlar bulunan Yalova Termal Kaplıcaları günümüzde Sağlık Bakanlığı tarafından yönetilmektedir.
TERMAL
ÇINARCIK
ARMUTLU
Yalova doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi değerleriyle de turizm açısından önem arz etmektedir. Yalova’nın simgesi haline gelen Yürüyen Köşk, Yalova sahilinde, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü içinde bulunan, dörtgen planlı, iki katlı, ahşap karkas küçük bir yapıdır. Yalova şehir merkezindeki iskeleden başlayan enstitü boyunca uzanan sahildeki yolu takiben köşke gidilebilir. Yaklaşık 1 kilometre kadar yürüdükten sonra ünlü Çınar Ağacı’nı ve Yürüyen Köşk’ü görebilirsiniz. Atatürk’ün önem verdiği ve "Yalova benim kentimdir” dediği bu güzel şehirde, 1929 yılında 38 günde tamamlanan Termal Atatürk Köşkü de bulunmaktadır. Dönemin kullanılan eşyası ile birlikte korunan köşk müze olarak halka açıktır. Yalova’nın turistik yapısına imzasını atan bir diğer mekan da Karaca Arboretum’dur. Türkiye’nin ilk özel arboretumu olma özelliğine sahip ve 13,5 hektar arazi üzerinde kurulan bu arboretum çok önemli bir canlı ağaç koleksiyonudur.
Ülkemizin önemli şehirlerinden Bursa ve Kocaeli’ye kara yoluyla, İstanbul’a ise feribotla 45 dakikalık uzaklıkta olan Yalova’nın şehir içi ulaşımı da oldukça kolay ve zahmetsizdir. Ulaşım kaynaklı gereksiz zaman kaybı olmaksızın, öğrencilere çalışmaları ve sosyal etkinlikleri için bol vakit kalan Yalova’da İstanbul’un Pendik ve Yenikapı ilçelerinde her gün çok sayıda sefer düzenlenmektedir.
Yalova sahilinin en önemli noktalarından birinde yer alan Yalova Üniversitesi, yeni öğrencilerini bekliyor.
İlgili Adresler:Yalova Valiliği http://www.yalova.gov.tr
Yalova Belediyesi http://www.yalova.bel.tr
Yalova İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü http://www.yalovakulturturizm.gov.tr