2014 – 2015 Erasmus Staj Hareketliliği Başvuruları

 

Başvuru Başlama Tarihi:  30 Nisan 2014

Başvuru Bitiş Tarihi:                  14 Mayıs 2014/ Saat 17.00

Son Belge Teslimi için: 14 Mayıs 2014/ Saat 17.00

 

Hareketliliğin Geçerli Olduğu Tarih Aralıkları: 01.06.2014 – 30.09.2015

 

DİKKAT!

 

1)  Lütfen İlanı ve Staj Hareketliliği Yol Haritası’nı sonuna kadar okuyunuz.  Başvuru için gerekli belgeleri sayfamızda bulabilirsiniz. http://erasmus.yalova.edu.tr/staj.htm

 

Avrupa Birliği Komisyonu tarafından 2007-2013 yılları arasında yürütülen ve 2014 yılı itibariyle sona eren Hayatboyu Öğrenme Programı kapsamında yükseköğretim alanında sağlanan hibe destekleri 2014-2020 yılları arasında Erasmus+ Programı altında da devam edecektir.

Yeni program (Erasmus +) kapsamında Erasmus Staj Hareketliliğinde çeşitli ve önemli değişiklikler yapılmıştır. Buna göre;

1.    Faaliyet süresi her bir eğitim kademesi (ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora) için en az 2 ay ve en fazla 12 aydır.

2.    Mezun durumundaki son sınıf öğrencileri, mezun olduktan sonraki 12 ay içerisinde faaliyetten faydalanabilir.

3.    Bir öğrenci her bir eğitim kademesinde (ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora) ayrı ayrı olmak üzere en fazla 12 ay Erasmus programından hibeli olarak faydalanma hakkına sahiptir.

Ayrıntılı bilgi için Ulusal Ajans’ın http://www.ua.gov.tr/programlar/erasmus-programı/erasmus-programıadlı linkinde yer alan Erasmus + Teklif Çağrısı’nı inceleyebilirsiniz.

4. Programa başvuran herkes Ulusal Ajans Uygulama El Kitabı’nı okumakla yükümlüdür.

  

Başvuru Koşulları:

 

1.    Erasmus Staj Hareketliliği programından ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyindeki öğrenciler yararlanabilir. Yapılacak olan öğrenci seçimlerine yabancı uyruklu öğrencilerimiz de tabiiyetlerine ve daimi oturma izni sahibi olup olmadıklarına bakılmaksızın başvuru koşullarını sağlamak kaydıyla katılabileceklerdir.

 

  1. 2.        Erasmus öğrencisi seçilebilmek için gerekli olan genel not ortalaması ön lisans ve lisans öğrencileri için 2.20/4.00, yüksek lisans ve doktora öğrencileri için 2.50/4.00 şeklindedir.


Bu ortalamanın altında olan başvurular geçersiz sayılacaktır.

 

Sözü edilen minimum ortalamalar elde ediliyorsa, alttan dersin bulunması öğrencinin Erasmus'a başvurması için engel değildir.

 

  1. 3.        Staj faaliyetinde öğrencilerin programdan faydalanabilmeleri için en az 2.sınıfta olmaları şartı aranmaz. Birinci sınıf öğrencilerinin seçiminde ilk yarıyıl sonundaki akademik not ortalamaları dikkate alınır.

 

 

  1. 4.        Başvuruların değerlendirilmesinde:

Akademik Not Ortalaması’nın %50’si, İngilizce Sınav notunuzun %50’si alınarak sıralama yapılacaktır.

 

SINAV YERİ VE SAATİ:      15 Mayıs 2014 / saat 16.00 /  İİBF

 

2014 – 2015 Akademik Yılı yabancı dil sınavı geçme notu aşağıdaki gibidir:

 

Fakülte Öğrencileri için:

Meslek Yüksekokulu Öğrencileri için:

YÜ YDYO Sınavı: 60

YÜ YDYO Sınavı: 50

 

Başvuru belgeleri:

 

1.         Fotoğraf yapıştırılmış, imzalı başvuru çıktısı

 

2.         1 adet transkript (Türkçe, Öğrenci İşleri'nden alınmış, 2013-2014 güz dönemi notlarını gösteren)

 

3.       Bireysel olarak yapılan anlaşmalar için staj yapılacak kurumdan alınan onay belgesi  (Company Confirmation ve Davet Mektubu )

 

4.         Bölümlerden alınacak olan Üniversite Onayı ( University Confirmation)

  *Gerekli belgeler için bknz. :   http://erasmus.yalova.edu.tr/staj.htm

 

5.      2014 – 2015 Erasmus Staj Hareketliliği’ne başvurmak isteyen; ancak Erasmus Öğrenim Hareketliliği nedeni ile yurt dışında öğrenimlerine devam etmekte olan Erasmus öğrencilerimiz 16 Mayıs 2014’de Yabancı Diller Yüksekokulunun yapacağı dil sınava katılamayacaklarından ötürü KPDS \ ÜDS\ YDS belgeleri ile başvuru yapabilir.

 

Fakülte Öğrencileri için:

Meslek Yüksekokulu Öğrencileri için:

KPDS\ÜDS\YDS: 60

KPDS\ÜDS\YDS: 50

 

 

Seçim Kriterleri:

 

  1. Seçim sürecinde öğrencinin akademik başarı düzeyinin %50'i ile yapılan yabancı dil sınavından aldığı puanın %50'i toplanır ve elde edilen sonuca göre öğrenci sıralaması yapılır. 
  2. Erasmus öğrenci seçimi, asgari şartları sağlayarak başvuruda bulunan öğrenciler arasından, Merkez (Ulusal Ajans) tarafından ilan edilen değerlendirme ölçütleri ve ağırlıklı puanları dikkate alınarak hesaplanacaktır.

Ancak 2014 – 2015 Akademik Yılı için gerekli olan hibe miktarı henüz belli olmadığından Birimimiz tarafından toplam 10 kontenjan  talep edilmiştir. Öğrenciler başarı sırasına göre bu kontenjanlara yerleştirileceklerdir. Hibenin öngörülenden fazla ya da eksik gelmesi durumunda kontenjan sayısında değişiklik yapılabilir.

 

    2014 – 2015 Uygulama El Kitabı henüz Ulusal Ajans tarafından yayınlanmadığı için hareketliliğin seçim şartları ve ülkelere göre belirlenen ulusal hibe miktarları ile ilgili değişiklikler olabilir.

 ➜ Erasmus öğrencisi olmaya hak kazanan öğrencinin, süreç boyunca üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmediği ya da staj süresinin bitiminde eksik belgesi olduğu tespit edildiği takdirde hak ettiği toplam hibenin %20’si ödenmez.


Staj Hareketliliği Yol Haritası

Staj hareketliliği ile yurt dışına çıkmak isteyen öğrencilerimizin öncelikle bu konu hakkında bölüm başkanları veya Erasmus Bölüm Koordinatörleri ile görüşmeleri tavsiye edilir. Öğrenim hareketliliği için seçilmiş olan koordinatörlerimiz aynı zamanda staj hareketliliği koordinatörlüğüne de üstlenirler.

Bölüm başkanları veya koordinatörleri ile görüşüp bölümlerinin yurt dışında herhangi bir kurum ile staj hareketliliğine ilişkin bir bağlantılarının olup olmadığını öğrenen öğrenciler; böyle bir bağlantı söz konusu değilse, kendi imkânları ile yurt dışında staj yapabilecekleri bir kurum ayarlayabilir ve böylece süreci kendileri başlatabilirler.


A. Staj hareketliliği için başvuruda bulunmadan önce tamamlanması gereken belgeler:

  • Company Confirmation (Karşı Kurum Onayı – Bireysel): Öğrencinin bireysel olarak staj yapmak üzere başvurduğu kurum ve/veya kuruluşlar hakkında detaylı bilginin ve öğrencinin kabul edildiğine dair onayın bulunduğu anlaşma metnidir.
  • Company Confirmation (Karşı Kurum Onayı – Ortak): İlgili Erasmus Bölüm Koordinatörlerinin staj yapılacak kurum ve/veya kuruluşlar hakkında detaylı bilginin ve kabul edilecek öğrenci sayısının belirtildiği anlaşma metnidir.
  • University Confirmation (Üniversitemizin Onayı): Öğrencinin staj yapacağı kuruma Erasmus öğrencisi olarak seçildiğini gösteren belge. Bu belge bölüm koordinatörü tarafından imzalanmış ve birimimiz tarafından onaylanmış olmalıdır.
  • Invitation Letter (Davet Mektubu): Öğrencinin staj yapacağı kurum tarafından davet edildiğini gösteren belgedir.

 

B. Başvuru için gerekli belgeler:

  • Başvuru Formu
  • Not çizelgesi (transkript)

 

C. Erasmus staj öğrencisi seçildikten sonra tamamlanması gereken belgeler:

Erasmus staj öğrencisi seçilen öğrencilerin listesi sitemizde ilan edilir. Buna göre eğer kazanan adaylar arasındaysanız staj hareketliliği programından faydalanabilmek için aşağıdaki belgeleri hazırlayınız.

  • Pasaport harcı muafiyet belgesi: Üniversitemiz ana sayfasında Öğrenci İşleri Daire Bşk. Formlar Bölümü’nden temin edilebilir.
  • Konsolosluk yazısı: Birimimizden temin edilecektir. Bunun haricinde konsoloslukların vize için talep ettikleri diğer belgeler ve özel şartlar için Konsoloslukların web sayfalarını ziyaret ediniz.
  • Euro Hesabı: Vakıfbank’tan vadesiz Euro Hesabı açtırın.
  • Erasmus Öğrenci Yerleştirme Hareketliliği Sözleşmesi: Öğrenci ile Yüksek Öğretim Kurumu Arasında İmzalanan sözleşme.
  • Eğitim Anlaşması (Training Agreement): Staj faaliyetinde (öğrenim faaliyetindeki öğrenim anlaşmasının dengi sayılabilen) yerleştirme süresince yapılacak çalışma programına ilişkin kişisel bir eğitim anlaşması düzenlenir. Eğitim Anlaşması, çalışma programı, beceri, yeterlilikler, öğrenim çıktıları, staj faaliyetinin öğrencinin diploma programı ile ilgisi, usta öğretici düzenlemeleri ve faaliyetin tamamlanması sonrası sağlanacak akademik tanınma vs. gibi konulara ait bilgileri içeren kişiye özel bir belgedir. Üç nüsha hazırlanarak gönderen kuruluş, misafir olunan kuruluş ve öğrenci tarafından imzalanır.
  • Kalite Taahhüdü (Quality Commitment): Tarafların rol ve yükümlülüklerini tanımlayan standart belgedir. Eğitim anlaşmasında yapılması gerekli görülen herhangi bir düzeltmenin öğrencinin misafir olunan kuruluşa varmasını takiben 1 ay içinde tamamlanması ve resmileştirilmesi gereklidir. Eğitim anlaşmasında yapılması gerekli görülen ve sonradan ortaya çıkan herhangi bir değişiklik üzerinde bütün tarafların mutabık kalması ve söz konusu değişikliğin derhal icra edilmesi gereklidir. Bu belge Eğitim Anlaşmasının (Training Agreement) arkasında yer almaktadır.
  • Vize Fotokopisi: Vizenin bir fotokopisini Birimimize teslim ediniz.
  • Pasaport Fotokopisi: Birimimize teslim edilecektir.
  • Tanınma Belgesi: Yurt dışında yapacağınız stajın bölümünüzde yapacağın zorunlu ya da opsiyonel stajın yerine kabul edileceğini ve tanınacağını gösteren belgeyi bölümünüzden ilgili hocalarınıza imzalatarak birimimize getiriniz.
  • Erasmus Öğrenci Beyannamesi: Erasmus öğrencisi olduğunuzda hak ve yükümlülüklerinizi belirten belgedir. Birimimizden temin edebiliriniz.
  • Sağlık, Seyahat ve Kaza Sigortası: Yurt dışında ortaya çıkabilecek olası sağlık sorunlarınızın masraflarının karşılanabilmesi için yaşadığınız ildeki herhangi bir sağlık sigorta kurumundan alınız.

 

D. Faaliyet tamamlandıktan sonra getirilmesi gereken belgeler:

  • Katılım Sertifikası (Certificate of Attandance): Katılım Sertifikası faaliyetin geçerli sayılabilmesi için gereken en önemli resmi evraktır. Kalan %20 hibenizi alabilmeniz için bu belgeyi getirmeniz zorunludur. Sitemizden temin edebilirsiniz. http://erasmus.yalova.edu.tr/
  • Öğrenci Final Rapor Formu: Sitemizden temin edebilirsiniz. http://erasmus.yalova.edu.tr/
  • Pasaport Vize Giriş – Çıkış Fotokopisi: Hizmet pasaportu almadıysanız vize giriş-çıkış tarihlerini belirten fotokopiyi birimimize teslim ediniz. Hizmet pasaportu aldıysanız pasaport giriş-çıkış tarihlerini belirten fotokopiyi birimimize teslim ediniz.
  • Staj Defteri: Staj yaptığınız kurumun da onayının olduğu (imza-mühür) ve döneminiz boyunca yaptığınız çalışmaları planlı ve programlı bir şekilde gösteren hazırlayacağınız dosyanızı birimimize teslim ediniz. Staj defteri bireysel olup günlük, haftalık ya da aylık olarak İngilizce hazırlanır, ancak buradaki en önemli husus yazdığınız her sayfanın stajınızı yaptığınız işletme tarafından imzalanması ve mühürlenmesidir.
  • Transkript: Faaliyet tamamlandıktan sonra stajınızın tanındığını gösteren not çizelgenizi birimimize teslim ediniz.

 

Yüksek Öğretim Kurumu gerekli gördüğü durumlarda öğrencilerden yurt dışında geçirdikleri döneme ilişkin başarı düzeyini veya öğrencinin kalış süresini destekleyen belgeler talep edebilir. Hareket dönemini tamamlayan öğrencilerin döndükten sonra teslim etmeleri gereken belgeleri tamamlamaları gerekmektedir. Belgelerini tamamlamayan öğrencilerin hareketlilik dönemleri geçersiz sayılır ve bu öğrenciler hibe hak edemez. Yükseköğretim kurumu öğrencilerin eksik veya hatalı evraklarının tamamlanması/düzeltilmesi için uygun bir tarih belirler öğrencilerin belirlenen tarihe kadar evraklarını birimimize ulaştırması gerekir.

 

 

Önemli Not: Öğrencinin döndükten sonra kalan %20 hibesini alabilmesi için gerekli tüm belgelerin orijinallerini teslim etmesi zorunludur!