Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Yeni Süreç, Yeni Sistem, Yeni Uygulama, bilimsel ve teknolojik gelişme sağlayacak, bilimsel ve teknik içerik taşıyan, çıktıları özgün, çevreye uyumlu ürün tasarımı ve yazılım faaliyetleri dahil olan iş fikirlerine yönelik olarak sağladığı Teknogirişim Sermayesi desteği başvuruları 1 Ekim 2013 tarihi itibarıyla başlamış oluponline sistem üzerinden başvuruların tamamlanması için son tarih 1 Kasım 2013’tir.

  • ·          Başvuru için herhangi bir PTT şubesinden alınan e-devlet şifresi veya elektronik imza kullanılması gerekmektedir. Başvuru formlarının online sistem üzerinden doldurulması gerekmektedir.
  • ·          Formların 1 Kasım 2013 (saat:17.30) tarihine kadar online sistem üzerinden doldurulduktan sonra çıktısının alınıp ekleri ile birlikte ıslak imzalı olarak 8 Kasım 2013 (saat:17.30) tarihine kadar Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğüne teslim edilmesi gerekmektedir.

Son başvuru tarihi: 1 Kasım 2013, saat: 17.30 (Islak imzalı çıktıların sunulması için son tarih: 8 Kasım 2013, 17.30)

Teknogirişim Sermayesi Desteği 2014 duyurusu: http://sagm.sanayi.gov.tr/AnnouncementDetails.aspx?annID=3030&lng=tr

Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü’nün ilgili sayfası: http://sagm.sanayi.gov.tr/ServiceDetails.aspx?dataID=217

Başvuru linki: https://biltek.sanayi.gov.tr (Sayfanın üst kısmında Online İşlemler kısmı)

 

Kimler başvurabilir?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve

  • ·          Bir yıl içinde mezun olabilecek durumdaki lisans öğrencisi
  • ·          Yüksek lisans veya doktora öğrencisi
  • ·          Lisans, yüksek lisans veya doktora derecelerinden birinden ön başvuru tarihinden en çok 5 yıl önce mezun olmuş kişiler

Aranan iş fikirleri: Yeni Süreç, Yeni Sistem, Yeni Uygulama, bilimsel ve teknolojik gelişme sağlayacak, bilimsel ve teknik içerik taşıyan, çıktıları özgün, çevreye uyumlu ürün tasarımı ve yazılım faaliyetleri dahil olan iş fikirleri

Daha önce destekten yararlanmış olan örnek projeler: https://www.sanayi.gov.tr/Files/Attachments/OtherFiles/tgsd-basari-oykuleri-992013105043.pdf

Uygun olmayan iş fikri örnekleri: Pazarlama faaliyetleri ve pazar araştırmaları, Sosyal bilimlerdeki araştırmalar; Maden arama ve sondaj faaliyetleri; Web sitesi veya tasarımları; Yazılımlarda teknolojik belirsizliklerin çözülmesini içermeyen tekrarlanan faaliyetler; Kuruluş ve örgütlenmeyle ilgili araştırmalar; Çıktısı reklama yönelik olan fikirler; Yeni süreç, sistem veya ürün ortaya konulmasına hizmet etmeyen doğrudan veya gömülü teknoloji transferi; Yatırım, ticari üretim veya seri üretim

Destek tutarı: Azami 100 bin TL (destekleme oranı %100)

Destek süresi: Azami 12 ay

Desteklenen kalemler

  • ·          Makine, donanım, yazılım temini
  • ·          Yayın temini (kitap, dergi ve benzeri bilimsel yayınlar)
  • ·          Sarf Malzemesi
  • ·          Personel (işletme sahibi + çalışan) maliyetleri (azami: 55 bin TL, aylık brüt maaş azami: 3 bin TL olabilir)
  • ·          Hizmet alımı ve danışmanlık (Toplam proje bütçesinin azami %20’si)
  • ·          Genel İşletme Giderleri

Dikkat edilmesi gereken hususlar

  • ·          Teknogirişim Sermayesi desteği Ön Başvuru Dosyasını doldurmadan önce Uygulama Usul ve Esaslarının okunması tavsiye edilmektedir.
  • ·          Girişimci, Teknogirişim Programına her seferinde tek bir iş fikri ile gerçek kişi olarak başvuru yapar.
    • ·          Daha önce destek almış bir girişimci tekrar başvuru yapamaz.
    • ·          İşletme sahibi olan veya işletme ortağı olan Girişimciler, başvurduğu iş fikriyle yeni bir işletme kurmak kaydıyla gerçek kişi olarak başvuru yapabilirler.
    • ·          Girişimci, örgün öğrenim veren üniversitelerin her hangi bir lisans programından bir yıl içinde mezun olabilecek öğrenci durumunda ise “bir yıl içinde mezun olabilme” şartı ile ilgili olarak öğrencisi olduğu üniversitenin yetkili birimlerince onaylanan belgeyi ön başvuru dosyasına ekler.
    • ·          Girişimci yabancı ülke üniversitesinde okumakta ve bir yıl içinde mezun olabilecek Türk uyruklu öğrenciler, okudukları üniversitede örgün eğitim aldıklarına dair belgeyi Yeminli Tercüme Bürosunda çevirtmek suretiyle başvuru yapabilirler.
    • ·          Lisans, Yüksek Lisans ve Doktorayı azami 5 yıl önce tamamlamış olan üniversite mezunları, çıkış belgesi veya diplomanın aslı gibidir onaylı sureti ile başvuru yapabilirler.
  • ·          Ön başvurunun kabulü halinde 15 gün için İş Planının sunulması istenir. Eksikler varsa 7 gün ilave süre verilir.
  • ·          İş Planı, ilgili alanda uzmanlığı ve deneyimi olan üniversite, araştırma kurumu, sanayi kuruluşu ve benzeri kurum/kuruluşlardan asgari 5 kişiden oluşan Değerlendirme Komisyonunca değerlendirilir.
  • ·          Başarılı bulunan projeler Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı internet sitesinde ilan edilir.
  • ·          Başarılı olan Girişimcilerden 21 gün içinde tercihan bir TEKNOPARK veya TEKMER içinde sermaye şirketi (ltd., A.Ş.) kurmaları istenir.
  • ·          İşletme sahibi, Bakanlık görüşü alınarak sözleşme yapılmadan önce harcama kalemleri arasında toplamda 10 bin TL’yi geçmeyecek değişiklikler yapabilir. Sözleşme sonrası harcama kalemlerinde değişiklik yapılması istenilmesi halinde Sanayi Araştırma ve Geliştirme Genel Müdürlüğü’nden yazılı olarak taleple onay alınması gerekmektedir (azami 3 kez değişiklik yapılabilir). 100 bin TL’lik üst limiti aşan değişiklikler için bütçeye ek fon tahsisi yapılmaz. Bu açıdan harcama kalemleri ile ilgili gerçekçi bir piyasa araştırması yapılması tavsiye edilmektedir.
    • ·          Tam zamanlı Ar-Ge personeli sayısının %10’unu aşmamak üzere, Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerine katılan ve bu faaliyetlerle doğrudan ilişkili destek personelinin ücretleri ile bu mahiyetteki giderler de Personel Gideri kapsamındadır.
    • ·          Ar-Ge ve yenilik faaliyeti dışında başka faaliyetlerde de kullanılan makine ve teçhizata ilişkin amortismanlar, bunların Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerinde kullanıldığı gün sayısına göre hesaplanır.
    • ·          Henüz Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerinde kullanılmamış olan hammadde ve diğer malzemelere ilişkin maliyet tutarlarının stok hesaplarında; kullanılan, satılan ya da elden çıkarılanların da stok hesaplarından mahsup edilmek suretiyle izlenmesi gerekir.
    • ·          Sarf Malzemesi: Her türlü doğrudan ilk madde, yardımcı madde, işletme malzemesi, ara mamul, yedek parça, prototip ve benzeri giderler ile 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre amortismana tabi tutulması mümkün olmayan maddi kıymetlerin iktisabına ilişkin giderler
  • ·          Teknogirişim Sermayesi desteğinden yararlanan işletmelere ait Ar-Ge ve yenilik projelerinin kamu kurum ve kuruluşlarınca desteklenmesi durumunda, sağlanan Teknogirişim Sermayesi desteği, Ar-Ge ve Yenilik Projesi desteğinden indirilmez. Ancak aynı iş planı ile kamudan alınan diğer geri ödemesiz destekler Teknogirişim Sermayesi desteğinden indirilir.
  • ·          Proje kapsamında oluşan Sınai ve Fikri Mülkiyet Hakları desteklenen işletmeye aittir.
  • ·          Teknogirişim Sermayesi desteğinden yararlanan işletmeler 5746 sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanunu uyarınca ekli dosyada belirtilen teşvik unsurlarından (https://www.box.com/s/3ipnlpmqqp7cn7escnms) yararlanabiliyor.
  • ·          Teknogirişim Sermayesi desteğinden yararlanan işletmeler, projelerinin kabul edilmesinden itibaren 1 yıl içerisinde başvurmaları halinde İşletme Kuruluş ve Ofis Donanımı masrafları için azami 20 bin TL tutarındaki (100% oranındaki) KOSGEB Ar-Ge, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Programı“Başlangıç Sermayesi Desteğinden” yararlanabiliyorlar.
    • ·          Teknogirişim Sermayesi desteği ile kurulan işletme, destek kapsamında yürüttüğü projeyi tamamladıktan sonra 1 yıl içinde KOSGEB Endüstriyel Uygulama Programına başvurabilmektedir. Endüstriyel Uygulama programı geliştirilen teknolojik ürünün ticarileştirilmesine yönelik ofis kirası, makine-teçhizat alımı ve personel masraflarını azami 468 bin TL’ye kadar (hibe + faizsiz kredi) %75 oranında destekleyen bir programdır. (KOSGEB Endüstriyel Uygulama Programı hakkında daha fazla bilgi için: https://app.box.com/s/1on9llfi0a76xq7p1buc)
    • ·          Teknogirişim Sermayesi desteğinden yararlanan işletmeler desteğin tamamlandığı tarihten sonraki 24 ay içinde başvurmaları halinde Tübitak TEYDEB 1512 programının 3. Aşamasından (yani Tübitak TEYDEB 1507 desteği) devam edebiliyorlar. TEYDEB 1507 programında KOBİler %75 oranında 550 bin TL’ye kadar (hibe olarak) destek alabilmektedir. (Tübitak TEYDEB 1512 programı hakkında daha fazla bilgi için: https://app.box.com/s/ztfar6g18yc6l9dnk8l9).

Başvuru adresi: Başvurular elden, posta ve kargoyla yapılabilir.

BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI

Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü

İletişim bilgileri: http://www.sanayi.gov.tr/STBContact.aspx?lng=tr

Daha fazla bilgi için:

Başvuru süreci ve mevzuatla ilgili konular

Tel (1): (312) 201 52 27

Tel (2): (312) 201 67 96

 

Online başvuru sistemi ile ilgili konular

Tel: (312) 201 52 33