3. Yurt Dışından Öğrenci Kabulü Çalıştayı 28.02.2012

Trakya Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen “3. Yurt Dışından Öğrenci Kabulü Çalıştayı” 28 Şubat 2012 tarihinde büyük bir katılımla Edirne’de gerçekleştirildi. Üniversitelerin rektör ve/veya uluslararası işbirliğinden sorumlu akademisyenleri ile öğrenci işleri daire başkanlarının katıldığı çalıştayda Yalova Üniversitesi’ni, Yalova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi ve Dış İlişkiler Merkezi Birimi Uluslararası İşbirlikleri Koordinatörü Yard. Doç.Dr. Mehmet Ali Uğur ile Öğrenci İşleri Daire Başkanı Faruk Bülbül temsil etti. Çalıştayın onur konuğu  Yüksek Öğrenim Kurulu (YÖK) Eski Başkanı ve Polonya Büyükelçisi Prof.Dr. Yusuf Ziya Özcan idi. YÖK tarafından büyük önem verilen toplantıya YÖK Yürütme Kurulunu temsilen Prof.Dr. Muhittin Şimşek’in de katılması üniversitelerin yurt dışından öğrenci kabulünde karşılaştıkları problemleri doğrudan iletmelerine imkan sağladı.Çalıştay iki ayrı oturum halinde gerçekleştirildi. Sabah oturumunda Trakya Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Enver Duran serhat şehri Edirne’nin özel konumu sebebiyle Balkan ülkelerinden öğrenci çekmedeki avantajları ve başarılarından bahsetti. Yapılan sunum ve konuşmalar öncelikle Türkiye’nin son dönemde yükselen imajı ve buna paralel olarak yüksek öğretim kurumlarının Türkiye’nin yumuşak gücünü komşu ülkelerden başlayarak yaymasının arz ettiği önem üzerine idi. Bu konuda üniversitelerimiz arasında uygulamada karşılaşılan farklı uygulamalar ve eşgüdüm sorunu, üzerinde en çok görüş belirtilen mesele oldu.Yine burada öncelikli hedefin bu akraba toplulukların gönlünü fethedip güvenini kazanmak olduğu, eğitim pastasından pay almanın ise ilk aşamada düşünülmesinin doğru olmayacağı vurgulandı.Devlet üniversitelerinin aceleci davranmamaları, civar ülkelerden öğrenci çekmek için öncelikle altyapı çalışmalarına önem vermeleri, karlılık arayışının ancak 10-20 yıl sonrası için olması gerektiği belirtildi.Bu bağlamda T.C. Başbakanlık Dış Türkler ve Akraba Topluluklar Daire Başkanı Kemal Yurtnaç’ın  çalıştaya iştiraki önemli oldu.Mevzuat ve mevcut sorunlar görüşüldü.Üniversiteler ile şehir arasında samimi bir ilişkinin önemi üzerinde durularak kozmopolit bir öğrenci profiline halkın valilikler kanalıyla adaptasyonunun elzem olduğu belirtildi. Polonya Büyükelçisi Prof. Özcan ise ek olarak İngilizce eğitim imkanlarının önemine özellikle değinerek cazip olabilmek için üniversitelerimizin %100 İngilizce eğitim veren bölüm sayısını artırmaları gerektiğinin altını çizdi. Daire Başkanı K.Yurtnaç öğrenci işleri daire başkanları ile ayrı bir toplantı yaparak pratikte karşılaşılan sorunlara çözüm üretirken rektörler ve işbirlikleri koordinatörleri ayrı bir oturumda geleceğin Türkiye’sinde yüksek öğretimin daha liberal ve rekabetçi ortamında yurt dışından öğrenci kabulünün önemi üzerinde durdular.