Arap Gençlik Su Parlamentosu 04.03.2012

Yalova Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği 2.Sınıf öğrencisi ve Kültür ve Sanat Birliği Enerji Kulübü Başkanı Ömer Çiftçi,  1-4 Mart 2012 tarihlerinde Tunus’un başkenti Tunis’te Tunus Çevre Bakanlığının ev sahipliğinde, “Water Embassy (Gençlik Su Elçileri)” tarafından desteklenerek düzenlenen Arap Gençlik Su Parlamentosu’na katıldı. Yalova Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü, 2011 İstanbul Dünya Su Forum’un ardından kurulan “Akdeniz İçin Gençlik Su Elçileri programına üye oldu. Ö. Çiftçi bu program kapsamında Türkiye Gençlik Su Elçisi olarak, Belçika’dan gelen Avrupa Gençlik Su Elçisi Bart Devos ile birlikte parlamentoda, kaynak kişi ve gençlik su uzmanı olarak  çalışmalara yardım ederek sürdürülebilirliği sağladı. Lübnan ve Filistin’den başlayarak Fas ve Moritanya’ya kadar su alanında çalışmalar yapan ağırlığı hukuk mezunu gençlik liderleri ve sivil toplum kuruluş liderlerinden oluşan 19 katılımcı, sınırı aşan sular, sınırı aşan sular hukuku ve su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı için çalışmalar yaptı. Ö. Çiftçi parlamentoda “Dicle ve Fırat Sınırı Aşan Sular ve Türkiye’nin Yaklaşımı” konulu sunumu yaparak sınırı aşan sular konusunda son yıllarda Türkiye ve kıyıdaş ülkelerin gerçekleşmiş olduğu iş birliklerini örnek çalışmalar olarak anlattı. Parlamentonun son gününde Tunus Çevre Bakanı Bayan Memia Benna Zayani’nin katılımıyla birlikte parlamentonun hazırlamış olduğu bildirge ve çalışmalar bakan ile paylaşılarak parlamentonun sürdürebilirliğinin sağlanması için yol haritası çizildi. Parlamento sonuçlarının 15-22 Mart 2012 tarihlerinde Marsilya’da 6.sı düzenlenecek olan Dünya Su Formu’nda  delegelerle paylaşılması kararı alındı. Türkiye Gençlik Su Elçisi Ömer Çiftçi’yi kutlarız.