Bilim Dünyası’nın Büyük Kaybı

Ülkemizin önde gelen üniversitelerinden Uludağ Üniversitesi’nin Rektörü, değerli bilim adamı Prof.Dr. Mete Cengiz 29.01.2011 Cumartesi günü Hakk’ın rahmetine kavuşmuştur.  Prof.Cengiz’e Allah’tan rahmet, yakınlarına, Uludağ Üniversitesi ailesine ve tüm akademik camiaya başsağlığı ve sabır diliyoruz. Prof.Dr. Mete Cengiz’in cenazesi 01.02.2011 Salı günü ikindi namazına müteakiben Bursa Ulu Camii’den kaldırılacaktır.

Prof.Dr. Mete Cengiz Kimdir?

15 Kasım 1946'da Diyarbakır'da doğdu.İlk ve ortaokulu aynı şehirde bitiren Prof.Cengiz  lise son sınıfta kazandığı American Field Service (AFS) bursu ile Arizona, ABD'de bir yıl okuyarak, Mesa High Scool'dan 1964 yılında mezun oldu. 1965-1971 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimi gördü. Prof.Cengiz, aynı kurumda 1971 yılında başladığı genel cerrahi uzmanlık eğitimini 1976 yılında tamamladı ve uzmanlık eğitimim sırasında ECFMG sınavını kazanarak, Amerika Birleşik Devletleri'nde hekimlik yapma yetkisini elde etti.1977-1980 yıllarında Bursa Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs, Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalında üst ihtisas yaparak, Göğüs, Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı oldu.1982 yılında Yardımcı Doçent, 1984 yılında Doçent ve 1990 yılında Profesör ünvanı aldı. Son olarak Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı'nda öğretim üyesi olarak çalıştı.Bugüne kadar; biri İngilizce, 3 kitap bölüm yazarlığı, 13'ü uluslararası olmak üzere toplam 75 adet bilimsel makale ile çeşitli ulusal ve uluslararası kongrelerde sunulmuş 140 bildirimi bulunmaktadır.Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Candan CENGİZ ile olan evliliğinden Mehmet Can adında bir oğlu vardır.