Dere Islahı Projesi

Dere Islahı Projesi

      Yalova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ve Yalova Belediyesi’nin ortaklaşa yürüttüğü Dere Islah Projesi (Samanlı ve Safran Dereleri’nin Marmara Denizi’ne Açıldığı Delta Bölgelerinin Su ve Sediman Bazında Özelliklerinin Belirlenmesi, Bu Bölgelerdeki Kirlilik Kontrolünün Sağlanması ve Kirliliğin Modellenmesi) tüm hızıyla devam ediyor. 29.11.2011 tarihinde tarafların imzası ile başlatılan projenin yürütücüsü Yalova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya ve Süreç Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Jülide HIZAL YÜCESOY konu ile ilgili bir değerlendirme yaptı.

      HIZAL YÜCESOY, Yalova’da bulunan 11 derenin ikisi olan Samanlı ve Safran Dereleri’ nin kirlilik kontrolü ve ardından ıslahı ile ilgili olan bu projenin önemine değinerek “Kasım 2011’ de Yalova Belediyesi ile yapılan protokol ile süreç başladı. Hemen ardından çalışma, denemeleri finanse edebilmek için DSİ Teknik Araştırma ve Kalite Kontrol Dairesi Başkanlığı’ na proje olarak sunuldu. Ağustos 2013’ te, DSİ 1. Bölge Müdürlüğü’ nün de çalışmaya paydaş olarak katılmasıyla (Eş Proje Yürütücüsü Hilal Yıldız AKBULUT) proje kabul edildi. Bu süre zarfında söz konusu derelerde fiziksel, kimyasal ve fizikokimyasal bazı kalite parametrelerinin analizleri periyodik olarak yapıldı. Hatta çalışmadan elde edilen verilerin bir kısmı 25-26.Ocak.2013 tarihinde gerçekleştirilen Yalova Su Çalıştayı’ nda sunuldu. Yalova Belediyesi adına bizimle birlikte çalışmakla yetkilendirilen YASKİ’ nin (Yalova Su ve Kanalizasyon İdaresi) paydaşlığının bizim için çok önemli olduğunu özellikle vurgulamak isterim. Örneklemenin yapılacağı noktaların belirlenmesi de dahil olmak üzere, gerek laboratuvar imkanlarının paylaşılmasında gerekse alınması gereken bazı tedbirlerin sağlanması konusunda YASKİ ve Yalova Belediyesi her türlü desteği verdi ve hiçbir talebimizi geri çevirmedi.” dedi.

     YASKİ ile ortak çalışma konusunda bir sinerji yakaladıklarını ve bunun da sonuçlarının ortaya çıkmaya başladığını ifade eden Prof. HIZAL YÜCESOY sözlerine şöyle devam etti: “YASKİ’ nin Arıtma Tesisi topladığı kanalizasyon sularını yüksek bir verimle arıtarak “toplam azot” ve “askıda katı madde” miktarı çok düşük nitelikli bir su haline getiriyor ve bunu derin deşarjla Marmara Denizi’ ne veriyor. Bu suyun Yalova’da peyzaj amaçlı kullanılabilmesi için bazı girişimlerde bulunduk. Bu konuda çalışmalar halen sürmektedir. Diğer taraftan Samanlı Deresi’ ne tarama gemisi getirerek kirli sedimanların toplanması ve delta bölgesindeki tıkanıklığın giderilmesi sağlandı. Ayrıca Yalova’nın içme suyu analizlerinin sonuçları değerlendirilerek Yalova’ da şebeke suyunun TSE 266’ya uygun kaliteli bir su olduğu tespit edildi. Bu ve bunlar gibi daha birçok çalışma bir rapor halinde düzenlenerek Yalova Belediyesi’ ne sunuldu” dedi.

    Aynı zamanda İl Sulak Alan Komisyonu Üyesi de olan HIZAL YÜCESOY, Yalova Belediye Başkanı Sayın Yakup KOÇAL’ a, YASKİ Müdürü Sayın Salih KOCABAŞ’a, DSİ Teknik Araştırma Kalite Kontrol Daire Başkanlığı’na ve kendi çalışma ekibine (Pelin BARAN, Şeyda KARADİREK) teşekkür etti ve çalışmalarının devam edeceğini söyledi.