Diyabet Bilgilendime Toplantısı

Diyabet Bilgilendime Toplantısı

Yalova Üniversitesi Termal Meslek Yüksekokulu ve Yalova Devlet Hastanesi işbirliğinde YÜSEM Konferans Salonu'nda Halka Yönelik Diyabet Toplantısı düzenlendi.  Dünya Diyabet Günü dolayısı ile bu yıl ikincisi düzenlenen panele Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Recep Hayri EREN, Termal Meslek Yüksekokulu öğretim görevlileri Yalova Devlet Hastanesi temsilcileri, öğrenciler, ve diyabet hastaları katıldı.  

Panelin açılışında konuşan Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Prof.Dr. Selçuk Can Türkiye’de şeker hastalığı oranının son 12 yılda %90 oranında arttığını, 18 yaş üzeri erişkinlerde diyabet sıklığının %14 olarak saptandığını ve bu dramatik artışın en büyük sorumlusunun %44 oranında artan obezite yani şişmanlık olduğunu söyledi.  

Yeni geliştirilen ilaçlar hakkında bilgiler  veren Prof.Dr. Can “Türkiye’deki diyabet hastalarının %72’sinin kan şekeri fırlamış durumda. Biz son üç aydaki şeker düzeyini gösteren ve damardan alınan kanda laboratuvarda ölçülen HemoglobinA1C adlı test ile hastalarımızın diyabet kontrolünü takip ediyoruz. HemoglobinA1C düzeyi %7 altında ise, diyabetlinin açlık tokluk son üç aylık kan şekeri iyi kontrol altındadır.  Ülkemizde yapılan çalışmalarda diyabetlilerin %72’sinin HemoglobinA1C düzeyi %7 üzerinde bulunmuştur. Yani şeker hastalarının diyetlerine daha dikkat etmeleri, daha fazla spor yapmaları ve ilaçlarını düzenli kullanmaları gerekir” dedi.  

Diyabet tedavisinde kullanılmaya başlanan yeni ilaçlara değinen Prof.Can şu ifadeleri kullandı. “Hastalarımızın kullanımına sunulan ve Türkiye’de yeni çıkan en son diyabet ilacı Dapagliflozin adlı ilaçtır. Bu ilaç pankreasa etki etmeden yükselen kan şekerini böbrekten idrar yolu ile atıyor. Hem kan şekerini pankreası yormadan dengeliyor, hem de günde ortalama 280 kaloriyi (kcal) idrar ile atabildiğinden hastalarımızın zayıflamasını sağlıyor. Bu ilaç metformin adlı ilaca yan etki geliştirenlerde tek başına veya birkaç adet şeker ilacı kullanıp kan şekeri düşmeyenlerde ek ilaç olarak kullanılabiliniyor. Kan şekerini düşürmesi yanında zayıflatması ilacın önemli bir avantajı. Bol idrara çıkarma, idrar yolu infeksiyonu dışında bir yan etkisi yok. Böbrekleri iyi çalışmayan, böbrek yetmezliği hastaları bu ilacı kullanamıyor. İfadeleri kullanarak sözlerini tamamladı. 

Yalova Üniversitesi Termal Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Uzman Fizyoterapist Fahri Köroğlu da konuşmasında diyabet hastalarının haftada 3-5 seans ve her seansın yaklaşık 1 saat sürdüğü egzersiz programı uygulamaları gerektiğini belirterek, egzersiz uygulamasının diyabet tedavisinde tıbbi medikal tedavi ve diyet uygulaması gibi ana komponentlerden biri olmasına rağmen diyabetlilerin büyük çoğunluğunun düzenli egzersiz yapmadıklarını söyledi. Uzm. Fzt. Köroğlu diyabette egzersiz uygulamaları ile ilgili bilgiler verdi: ‘‘Egzersiz diyabet tedavisinde etkisi kanıtlanmış bir tedavi yöntemidir. Egzersiz bir fizyoterapist tarafından gerekli değerlendirmeler sonrası planlanarak uygulanmalıdır. Egzersiz uygulaması kontrolsüz ve gerekli değerlendirmeler yapılmaksızın uygulandığında ölümle sonuçlanabilir. Diyabet hastalarında düşük ve orta yoğunluklu egzersizler uygulanmalıdır ve direnç egzersizleri ile desteklenmelidir. Kontrollü ve düzenli uygulanan egzersizler riskli hastalarda diyabet gelişimini önlemekte, diyabetli hastalarda diyabete bağlı komplikasyonların gelişimini engellemekte, kan şekerini düşürmekte ve yaşam kalitesini arttırmaktadır. Diyabetliler günde doksan dakikadan daha fazla süre inaktif ve hareketsiz kalmamalıdırlar’' dedi. 

  

Yalova Devlet Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Dr. Savaş Karataş gelişen diyabet teknolojileri ile birlikte diyabet takibinin ve tedavisinin daha kolay ve pratik hale geldiğini, bu tür teknolojileri kullanarak diyabet hastalarının hastalıklarıyla birlikte yaşamaktan adeta keyif alabilecek düzeye geldiğini; insulin pompası kullanımının yaygınlaşması, kan şekerine göre insülin ve glukagon salgılayan yapay pankreas uygulamasının kullanıma başlamasının diyabet tedavisinde çığır açtığını belirtti. 

Yalova Devlet Hastanesi’nden Uzman Diyetisyen  Mert Aşit diyabette diyet tedavisinin ilkelerinden bahsetti. Diyet uyumu ile birlikte tip 2 diyabet hastalığının ilerlemesinin engelleneceğini ve hatta geriye dönüşün sağlanabileceğini belirten Aşit sağlıklı beslenme ve diyabetten korunmak  için dikkatli tüketilmesi  gereken gıdaları anlattı. Toplantının kapanışında konuşan Yalova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Recep Hayri Eren Dünya Diyabet Günü kapsamında düzenlenen diyabet toplantısının bu konuda farkındalığı artıracağına vurgu yaparak toplantıda emeği geçen Yalova Üniversitesi ve Yalova Devlet hastanesi personelini tebrik etti.  Toplantı soru cevap bölümünün ardından sona erdi.