Dünya Bankası Projesi Toplantısı Gerçekleşti

Kadının Kentsel Yaşama Katılımının Artırılması ve Yerel Karar Alma Süreçlerinde Bulunması” konulu projelere 2008–2009 döneminde hibe veren Dünya Bankası’na proje yazan ve projesi kabul edilen Yalova Üniversitesi “Göçmen Kuşlar” isimli projesinin faaliyet dönemini başlattı. Mahalle muhtarları ve kadın dernekleri ile yapılan toplantıların ardından sosyolog, psikolojik danışman ve hukukçu uzmanlarla da gerçekleştirilen toplantılar sonucunda seminer tarihleri belli oldu. İlk seminer 17 Aralık, Perşembe günü saat 15.00–17.00 arasında Yalova Meslek Yüksekokulu Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecek. Toplumda dezavantajlı bir statüye sahip olan kadınların güçlendirilmesi ile ilgili olan Yalova Üniversitesi’nin bu projesinde genelden özele inilmiş kadınlar içerisinden en çok mağdur olan kesimlerden bir bölümü olan göç eden kadınlar ön plana çıkarılmıştır. Projede önemli olan nokta 1999 depreminden sonra Yalova’ya göçle gelen kadınların önce tespit edilmesi ve bu kadınlara konusunda uzman psikolog, sosyolog ve hukukçu tarafından eğitimlerin verilmesi-bilgilendirilmesi, ardından anketlerin uygulanmasıyla beklenti profilinin ortaya çıkması ve seminerin sonunda “Kentim ve Ben” kitapçıklarının dağıtılması öngörülmektedir. Yalova Üniversitesi’nden Proje Koordinatörü Leyla Melike Koçgündüz, uzmanlarla gerçekleştirdiği toplantıda “Kentin sağlıklı gelişmesi, yapılan yatırımların korunması ve kentte yaşayanların huzuru açısından, “kentlilik bilincinin” toplum temelli veya katılımcı bir perspektifle geliştirilmesi kaçınılmaz bir zorunluluk arz etmektedir. Yalova merkezde on mahallede teker teker verilecek bu seminerlerin ardından genel anlamda göç eden kadının profili çıkarılıp kentin önde gelen kişileriyle paylaşılacaktır. Göç eden kadının toplum içindeki rolünün kuvvetlendirilmesi ve bu yaklaşıma yerel sahiplenme sağlamak, göç yoluyla kente gelmiş kadın ve genç kızların ihtiyaçlarını duyurmaları için onlara söz hakkı vermek, göç eden kadınlardan anketler yoluyla edinilen bilgilerle potansiyel riskleri belirleyerek sorunların çözümlerini geliştirip hem sorunları hem de çözüm yollarını belirtip yerel yöneticilere bir raporlamayla sunacağımız projemiz bünyesindeki seminerlere Yalova’da yaşayanlardan tam katılım beklemekteyiz” diyerek ilki 17 Aralık’ta gerçekleşecek seminere ilgi duyan herkesi davet etti.