“Farklı Jeotermal Kaynaklardan Elde Edilen Su ile Spirulina Üretimi” Projesinin Açılış Toplantısı Gerçekleştirildi

“Farklı Jeotermal Kaynaklardan Elde Edilen Su ile Spirulina Üretimi” Projesinin Açılış Toplantısı Gerçekleştirildi

Yalova Üniversitesi Armutlu Meslek Yüksekokulu tarafından yürütülen ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından desteklenen “Ülkemizde Farklı Jeotermal Kaynaklardan (Yalova, Aydın ve Ankara İlleri) elde edilen su ile SpirulinA Üretimi” adlı projenin açılış toplantısı Yalova İl Özel İdare Toplantı Salonunda düzenlendi.

Toplantı Yalova Üniversitesi  Rektör Vekili Prof. Dr. Güler Alkan,  Armutlu Kaymakam Vekili Murat Büyükköse, İl Genel Meclis Başkanı Yaşar Demirel, Armutlu Belediye Başkanı Mehmet Birkan, Armutlu Meslek Yüksekokulu Müdür Vekili Prof. Dr. Julide Hızal Yücesoy, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Selim Karahan, kurum müdürleri, çeşitli kurum ve üniversitelerden akademik personelin katılımı ile gerçekleştirildi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından konuşan Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güler Alkan yosunların kirlilik ile eş değer tutulduğunu ancak değerlendirildiğinde hem toprak hem de tarım için kullanılabildiğini söyledi. Yosunlardan gıda alanında katkı maddesi olarak da yararlanılabildiğini ve bilimin bu noktada faydalı olduğunu ifade eden Alkan bu doğrultuda jeotermal kaynakların önemli olduğuna vurgu yaptı. Rektör Alkan Yalova için “Yerel Kalkınma Enstitüsü” kurulması düşüncesini katılımcılarla paylaşarak konuşmasını tamamladı.  

Projenin içeriği hakkında bilgi veren Yalova Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Betül Güroy, projenin Yalova Üniversitesi yürütücülüğünde Gaziantep Üniversitesi ve İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesinden araştırmacıların katılımı ve Armutlu Belediyesi, İncirliova Belediyesi ve Ankara Büyükşehir Belediyesinin de yardımları ile gerçekleştirildiğini belirtti. Sunumunda, Spirulina yetiştiricilik koşulları, yararları ve kullanım alanlarından bahseden Doç. Dr. Güroy, Spirulina’nın (mikroalg) ülkemizin doğal yenilenebilir enerji kaynaklarından olan jeotermal su ile birlikte üretilmesi ve üretim maliyetinin düşürülmesinin bu projenin amacını teşkil ettiğini belirtti. Doç. Dr. Betül Güroy bu sayede, yerli Spirulina üretimine ilginin artması, yaygınlaşması ve ithalatının azalmasının mümkün olacağını belirterek böylece jeotermal suyun Spirulina yetiştiriciliği için yerli ve doğal besin ortamı olarak kayıt edilmesinin sağlanacağını vurguladı.

Doç. Dr. Betül Güroy’un konuşmasının ardından soru ve cevap bölümü ile projenin açılış toplantısı tamamlandı.