Göçmen Kuşlar Projesi Faaliyetlerine Başladı

Yalova Üniversitesi tarafından Dünya Banka’sına sunulan ve kabul edilen “Göçmen Kuşlar” adlı proje faaliyetlerine başladı. Uygulanmasına Bağlarbaşı Mahallesi’nde başlanan proje kapsamında, ilk seminer Yalova Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Proje hakkında bilgi veren Proje Koordinatörü Leyla Melike Koçgündüz, açış konuşmasında, seminerlerin Yalova merkezdeki 10 mahallede yapılacağını ve bunların sonucunda göç eden kadın profilinin ortaya çıkarılacağını söyledi. Koçgündüz, “Proje, özellikle 1999 Marmara Depremi’nin ardından Yalova’ya göç yoluyla gelen kadınların toplum içindeki rolünün kuvvetlendirilmesi ve bu yaklaşıma yerel sahiplenmenin sağlanması, kadınların ihtiyaçlarını duyurmaları için onlara söz hakkının verilmesi, kendi hakkındaki düşünce ve görüşlerini politikacılar nezdinde açıklayabilmesini amaçlıyor. Proje kapsamında önce mahalle muhtarları tarafından göç eden kadınlarımız tespit edildi. Tespit edilen bu bayanlarımıza konusunda uzman psikolog danışman, sosyolog ve hukukçu tarafından seminerler veriyoruz. Seminerlerin ardından kadınlarımız uzmanlar tarafından hazırlanmış anketler sayesinde ihtiyaç ve görüşlerini açıkça belirtebiliyor. Bu proje sayesinde kentlilik bilinci aşılanacak ve göç eden kadınlarımızın profili ortaya çıkarılacak. Yalova merkezdeki 10 mahallede bu uygulamayı yapacağız. Merkez ilçedeki on mahallemizde verilen bu seminerlerin ardından seminer çıktıları yerel ve sivil toplum kuruluşu yöneticileri ile paylaşılacak. Böylece projemiz çarpan etkisiyle duyulmuş sonuçlarının sürdürülebilirliği sağlanmış olacaktır” dedi. Koçgündüz’ün ardından sırasıyla Sosyolog Tülay Andiç, Hukukçu Can Canpolat ve Psikolojik Danışman Seyhan Togan sunumlarını gerçekleştirdi. Sunumlarda Yalova’da yaşayan kadınların farkındalıklarını arttırmaya yönelik bilgiler aktarıldı. Programın bitiminde Yalova Yerel Gündem 21 Kadın Meclisi Başkanı Nurten Anıl, Yalova Hanımeli Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Songül Karasu, Yalova Kadın Eğitim-Kültür-Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mukadder Silahtaroğlu ve Yalova Soroptimist Kulübü’nden Seyhan Togan kurumları ve faaliyetleri hakkında katılımcılara bilgi verdiler. Etkinliğin ardından Yalova Ülker Bayi Yalıtaş A. Ş. Sahibi Rıza Cenat’ın katkılarıyla gerçekleşen ikram bölümünde projenin yarattığı etkiye dostluk da eklendi. Proje ekibimizi ve destek veren Yalovalıları kutlarız.