Göçmen Kuşlar Projesi Semineri

Yalova Üniversitesi tarafından Dünya Bankası Türkiye Ofisine yazılan ve kabul edilen “Göçmen Kuşlar” isimli projenin son semineri yapıldı. Kadın derneklerinden yoğun ilgi gören halka yönelik seminer, Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Proje Koordinatörü Leyla Melike Koçgündüz, açış konuşmasında “Günümüz Türkiye’sinde gerek ekonomik gereksinimler gerekse insanların yaşadığı ortamdaki değişiklikler bireylerin yaşadıkları ortamları değiştirmesine neden olur ve bir yerden başka bir yere göç eden kişiler üzerinde psikolojik düzeyde yaralanma yaşanır. Bu yaralanmayı en çok hisseden ise evlerinde kapalı bir hayat süren kadınlardır. Köyden şehre göç eden kadın beraberinde getirdiği değerlerini muhafaza ederek ve kimliğini koruyarak şehirleşme çabası içine girmektedir. Sosyal manada yaşanan bu değişim kadının psikolojisini de etkileyeceğinden kentlilik bilincine sahip olmak, haklarından haberdar olmak ve dolayısıyla hakkını savunabilmek için katılımcı birey profiline kavuşması gerekmektedir. Biz de Yalova Üniversitesi olarak bu projemizde, kadınların katılımcı birey profiline kavuşması için elimizden geleni yapacağız. Kadınların sessiz çığlıkları bu proje ile kamuoyuna duyurulacaktır” dedi. Seminerde  özellikle 1999 depreminden sonra Yalova’ya göç yoluyla gelmiş olan kadınların, toplum içindeki rollerinin kuvvetlendirilmesi ve bu yaklaşıma yerel sahiplenme sağlanması, ihtiyaçlarını duyurmaları için onlara söz hakkı verilmesi konularında bizzat görüşleri alındı.Sosyolog Tülay Andiç “Ailem Kentim ve Ben”, Hukukçu Can Canpolat “Haklarım ve Ben”, Psikolojik Danışman Seyhan Sevinçler Togan “Kadın Olmak ve Ben” isimli sunumlarını takdim ettiler. Seminerin son bölümünde  Yalova’daki kadın dernekleri, tanıtımlarını yaparak, faaliyetleri hakkında bilgi verdiler. “Kentim ve Ben” isimli Yalova ile ilgili ayrıntıların yer aldığı bir kitapçık dağıtımı yapıldı. Projenin son aşamasında, uzmanlarla gerçekleştirilecek ara değerlendirme toplantısının ardından, göçmen kadınlara yönelik sorunlar ve çözüm yollarının saptanması konusunda hazırlanan raporun, yerel yöneticiler ve Yalovalılarla paylaşımı, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü yapılacak olan konferansta gerçekleştirilecek. Göçmen Kuşlar Proje Ekibimizi ve projemizde bizlerle ilerleyen Yalovalı Kadınları kutluyoruz.