İstanbul Büyük Enerji Yürüyüşü

Avrupa Sürdürülebilir Enerji Haftası (EUSEW-ASEH) 2005 yılında Avrupa Komisyonu tarafından başlatılmıştır. Yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğini arttırmak için gerçekleştirilen “Sürdürülebilir Enerji Avrupa Kampanyası” bir anahtar etkinliktir. Avrupa Sürdürülebilir Enerji Haftası, Avrupa Komisyonu Yönetimi-Enerji ve Ulaşım adına EACI (Rekabetçilik ve Yenilik İçin Yönetim Kuruluşu) tarafından düzenlenmektedir. ASEH dördüncü kez, 22–26 Mart 2010 tarihleri arasında başta Brüksel’de olmak üzere pek çok şehirde gerçekleştirilmiştir. ASEH’nın bu yıl odaklandığı konu “Şehirlerin İklim Değişikliğine Karşı Girişimleri” olarak belirlenmiştir. Enerjimiz İstanbul’dan” sloganını seçen Kültür Başkenti İstanbul’a, İstanbul Sürdürülebilir Enerji Haftası (ISEH)’nın harika bir katkı yapacağı, ASEH’a dünyada en yakışan şehrin ise İstanbul olacağı öngörülmüş ve “Adım Adım Sürdürülebilir Enerjiye” sloganı ile Galatasaray-Taksim arasında “İstanbul Büyük Enerji Yürüyüşü” gerçekleştirilmiştir.  

26 Mart 2010 Cuma Günü, “Saat 15.00’de Galatasaray Lisesi önünde toplanılmış ve kısa bir açış töreni yapılmıştır. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’ın konuşması ile İstanbul Sürdürülebilir Enerji Haftası Platform Eş Yürütücüsü ve Yalova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu’nun konuşmasının ardından, Başkan Demircan ve Prof. Karaosmanoğlu Beyoğlu Belediyesi Zabıta Müdürlüğünün “ginger” tip taşıtlarına binerek, elektrikli taşıt tanıtımı yapmışlar ve temiz enerjinin önemini vurgulamışlardır. Demircan ve Karaosmanoğlu Bisikletliler Derneği’nin bisikletleri ile derneğin “Sürdürülebilir Enerji İçimizde” sloganına destek vermişlerdir. Tüm katılımcılar güler yüz ve sevinçle seslerini duyurmuşlardır. Yürüyüşe İstanbullulardan da katılım olmuş, başta Japonlar olmak üzere turistler de büyük ilgi göstermiştir.
 
Şef Hasan Nuvasil yönetiminde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Senfonik Bandosu’nun eşliğindeki yürüyüş, bir karnaval neşesi ile ilerlemiş ve yürüyüşün paydaş katılımcıları sürdürülebilir enerjinin önemini, iklim değişikliğine karşı girişimlerini belirten broşür, el ilanı, basın duyurusu gibi yazılı belgeleri dağıtmışlardır. Yürüyüşteki canlandırmalar, pankartlar, sloganlar gibi paydaş etkinlikleri İstanbul’un ve Türkiye’mizin “İklim Değişikliğine Karşı Girişimini” coşku ile ortaya koymuş ve “Sürdürülebilir Enerji” konusunda önemli bir toplumsal farkındalık yaratılmıştır.
 
Yalova Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Elemanları, Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanı Münir Ramazan Yılmaz, Rektör Danışmanı Jaklin Köse, Sürekli Eğitim Merkezi (YÜSEM), AB ve Dış İlişkiler Merkezi (YADİM) ve Basın ve Halkla İlişkiler Birimi yürüyüşte yer alıp, ellerinde en çok pankartla bulunan grup olarak dikkatleri çekti. Yalova Üniversitesi, “Gereksiz Harcanan Enerji Kaybedilen Emektir”, “Boşa Harcama Enerjiyi Korumak İstiyorsan Çevreyi”, “Verimli Kullanırsan Enerjiyi Torununda Bulur Elektriği” gibi sloganların yer aldığı pankartları taşıyarak yürüyüşün önemli bir odak noktası oldu. Enerji yürüyüşünü izleyen halkın büyük ölçüde destek vermesi ve ekibimizden taşımak üzere pankart talep edip, bizlerle yan yana yürümesi yapılan etkinliğin ne kadar etkileyici ve yerinde olduğunu, etkinlik mesajının çok başarılı bir şekilde hedef kitleye ulaştırıldığını gözler önüne serdi. Yürüyüşte Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümünü tanıtan broşür dağımı da yapıldı. Yürüyüşün fotoğrafları Dünyaca tanınan Büyük Sanatçımız Ara Güler tarafından çekildi. Basın ve Halkla İlişkiler Koordinatörü Leyla Melike Koçgündüz de bizleri çeken Ara Güler’i fotoğrafladı.