Koçum Babam Engelli Çalıştayı Üniversitemizde Gerçekleştirildi

Koçum Babam Engelli Çalıştayı Üniversitemizde Gerçekleştirildi

Üniversitemiz ile Spastik Engelliler Federasyonunun işbirliğiyle düzenlenen Koçum Babam Engelli Çalıştayı üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 15 Temmuz Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. İçişleri Bakanlığı Dernekler Daire Başkanlığı tarafından desteklenen “Koçum Babam” Engelli Çalıştayına Yalova İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Yalova Üniversitesi Engelli Uygulama ve Araştırma Merkezi, Yalova Üniversitesi Sosyal Hizmet Kulübü, Yeni Yaşam Engelliler Derneği, Fark Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi ve Gerçek Dünya Rehabilitasyon Merkezi de destek verdiler. Çalıştaya Rektörümüz Prof. Dr. Güler Alkan, Yalova Belediye Başkan Yardımcısı Jülide Güner, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi, Türkiye Spastik Engelliler Federasyonu Başkanı Murat Arslanhan, Ak Parti Yalova İl Başkanı Yusuf Ziya Öztabak, CHP Yalova İl Başkanı Ertan Şener, bazı kamu kurumlarının yöneticileri, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile üniversitemiz Sosyal Hizmet Bölümü öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Türkiye Spastik Engelliler Federasyonu Başkanı Murat Arslanhan Koçum Babam projesinin nasıl başladığın anlattı. Engelli çocukların bakımı noktasında annelerin yanı sıra babaların da bu sürece dahil edilmesi için gelen talepler üzerine bu projenin başlatıldığını belirten Arslanhan projeye verdikleri desteklerden dolayı İşçileri Bakanı Süleyman Soylu’ya, Ak Parti Yalova Milletvekili Fikri Demirel’e, Engelli Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni kurarak çalışmalar yürüten Rektörümüz Prof. Dr. Güler Alkan’a ve Sosyal Hizmet Bölümüne teşekkür etti.

Üniversitemiz Sosyal Hizmet Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Recep Yıldız da çalıştay hakkında katılımcılara bilgi verdi. Çalıştayda ortaya çıkan sonuçların bir kitapçık haline getirilerek kamuoyu ile paylaşılacağını ifade eden Yıldız İçişleri Bakanlığı’nca desteklenen projenin büyük ilgi gördüğünü belirterek projeye destek veren tüm kişi kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.

Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi konuşmasında engellilik konusunun bütün toplumların sorunu ve sorumluluğu olduğunu ifade etti. Engelli sorunlarıyla mücadelenin ilk olarak evde başlaması gerektiğini belirten Çelebi Koçum Babam projesinin bu bağlamda çok önemli olduğunun altını çizdi. Üniversitelerin sivil toplum kuruluşlarının ve değerli bilim insanlarının bu projeyi sahiplenmelerinin başarılı sonuçları getireceğine inandıklarını belirten Başkan Çelebi projeye destek olan İçişleri Bakanlığına ve Yalova Üniversitesi’ne teşekkür etti.  

Yalova Belediye Başkan Yardımcısı Jülide Güner konuşmasında engellilere yönelik tüm projelere destek olacaklarını ifade etti. Babaların engelli veya engelsiz tüm çocukların bakımlarını annelerin sırtına bırakmamaları ve bu yükü paylaşmaları gerektiğini ifade eden Güner işte o zaman çocukların koçum babam diyebilecekleri babalara sahip olacaklarını söyledi.

Rektörümüz Prof. Dr. Güler Alkan da konuşmasında sevginin öneminden bahsetti. Toplum olarak birbirimize sevgi engeli koyduğumuzu ifade eden Alkan engelleri aşmak için tabiatta var olan tüm canlıları koşulsuz sevmemiz gerektiğini ifade etti. Toplum olarak bizleri diğer toplumlardan ayıran en temel özelliğimizin güçlü aile bağlarımız olduğuna vurgu yapan Alkan son dönemde gelişen teknoloji ve çeşitli etkenler sonucu aile bağlarımızda zayıflamalar görüldüğünü ifade etti. Babaların çocuklarına yönelik ilgisiz tavırlar içinde olmalarında annelerin de sorumluluğu olduğun söyleyen Alkan sonuçta o ilgisiz babayı da yetiştirenin bir anne olduğuna vurgu yaparak iyi bir çocuk iyi bir eş yetiştirme noktasında sorumluluğun annelerde olduğunu belirtti.  Engelleri aşmaya sevgi engelini aşarak başlamanın olumlu sonuçlar doğuracağına inandıklarını ifade eden Alkan bu bağlamda Koçum Babam engelli çalıştayına destek veren, katılan tüm kişi kurum ve kuruluşlara teşekkür ederek sözlerini tamamladı.

 Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Lale Karabıyık, MHP Genel Başkan Yardımcısı Ruhsal Demirel, CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş ve Ak Parti Erzincan Milletvekili Serkan Bayram da gönderdikleri telgraflarla çalıştayın başarılı geçmesini dilediler. 

Açılış konuşmalarının ardından çalıştay açılış sunumlarına geçildi. Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Barış konuşmasında koçum babam projesine örnek gösterilebilecek babalardan  bahsetti. Engelli çocukların ailelerine özel statü verilmesi gerektiğini ifade eden Doç. Dr. İsmail Barış çocuğun babasının yetersiz kaldığı durumlarda devlet babanın devreye girerek onlara destek olması gerektiğini belirtti. 2005 yılında çıkan kanunla birlikte engellilerin bakımı ile ilgili devrim niteliğinde çalışmalar yapıldığını belirten Doç. Dr. Barış , Türkiye’de 500 bin den fazla ailenin engelli bakım desteği aldığını ifade etti.

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Remzi Oto da konuşmasında babanın ebeveyn engelli çocuk ilişkisindeki rolü üzerine açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Remzi Oto engellilerin ve ailelerinin yaşadığı psikolojik problemlerle ilgili karşılaştığı durumları örneklerle anlattı. Prof. Dr. Remzi Oto engelli çocuğu dünyaya gelen anne babalara mutlaka psikolojik destek verilmesi gerektiğini ifade ederek sözlerini tamamladı.

Yapılan açılış konuşmalarının ardından çalıştaya desteklerinden dolayı Rektörümüz Prof.Dr. Güler Alkan’a Türkiye Spastik Engelliler Federasyonu Başkanı Murat Arslanhan tarafından hediye takdim edildi. Daha sonra çalıştaya ara verilerek Fotoğraf Sanatçısı İbrahim Arslan’ın engelli çocuklar ve babalarını anlatan Koçum Babam isimli Fotoğraf sergisi gezildi. 

Çalıştay konunun uzmanlarından oluşan heyetlerin konuşma, tartışma ve değerlendirmeler yaptıkları 3 farklı oturum halinde devam etti ve yapılan sunumların ardından akşam saatlerinde sona erdi.