Konferans: Girişimcilik

Yalova Ticaret ve Sanayi Odası (YTSO) İl Kadın Girişimciler Kurulu ile Yalova Üniversitesi tarafından yürütülen Girişimcilik Aşısı Projesi kapsamında “Girişimcilik” konulu konferans düzenlendi. YTSO Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Yıldız Tuna konuşmasında, üniversiteli gençlerin girişimcilik anlamında önünü açabilmek adına çeşitli faaliyetler yaptıklarını söyledi. Bunlardan en önemlisinin ise Girişimcilik Aşısı Projesini olduğunu belirten Tuna, “Kadın girişimciliğinin geliştirilmesi ve arttırılması için çalışmalar yaptık. Yalova Üniversitesi ile imzalanan protokol çerçevesinde Girişimcilik Aşısı Projesi devreye soktuk. Burada temel hedefimiz üniversitemizden mezun olan gençlerimizin önünde girişimcilik gibi bir alternatiflerinin olduğunu göstermekti” dedi. Konferansta YTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Birol Özsümer’de söz alarak “YTSO olarak kadın girişimcileri desteklediklerini ve bu kapsamda oda bünyesinde bir de Kadın Girişimcilik Kurulu oluşturduklarını” belirtti. Özsümer’in ardından konuşan Yalova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Osman Çakmak ise, mevcut eğitim sisteminin girişimcilik ruhuna yaptığı olumsuz etkiye değinerek, bilgiye odaklı ve sınav hedefli mevcut sistem öğrencilerimizin merak duygusunu ortadan kaldırıyor. Girişimci bireyler oluşturmak istiyorsak mevcut eğitim sistemini üretime yönelik olarak geliştirmemiz şart. Genç girişimcilerin kazanılabilmesi özgürlük konusunda gelişmiş altyapısı olan bir eğitim sistemi ile mümkün olacaktır” dedi.

Etkinliğe konuşmacı olarak davet edilen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş, gençler için geleceğin girişimcilikte olduğunu söyledi. Bektaş, kadın girişimcilere de seslenip tecrübelerini çoğunluğunu bayanların oluşturduğu üniversiteli gençlerle paylaştı. Aynur Bektaş gençlere önünüze hedeflerinizi doğru koyun ve bu hedeflere emin adımlarla yürüyün” tavsiyesinde bulundu.  Türkiye’deki toplumsal yapıya değinen Bektaş, “Kadına küçüklüğünden beri enjekte edilen bir olgu var. Kadın iyi bir ev hanımı olmak durumunda. Erkek ise evi geçindirme görevine sahip birey olarak toplumda yerini alıyor. Oysa bu kadınların girişimci olmalarının önündeki en büyük engel. Artık bu anlayışın yıkılması lazım. Bugün Türkiye’de ortalama 50 milyon çalışabilecek nüfus var. Bu sayının sadece 6 milyonu kadınlardan oluşuyor. Oysa 50 milyonun 25 milyonunun kadınlardan oluştuğunu düşündüğümüzde 19 milyona yakın kadının çalışma hayatından uzakta olduğunu görüyoruz” dedi. Girişimcilikte başarının temelinde hırsın olduğuna vurgu yapan Bektaş, “İşsizliğin %13.6 oranına geldiği günümüzde girişimcilik daha da büyük önem kazanıyor. Ülkemizin büyüme oranlarındaki 1 puanlık artış 100 bin kişilik bir istihdamın oluşmasına katkı sağlıyor. Ancak Türkiye bu yıl küçüldü. Bunu göz önünde bulundurduğumuzda geleceğin girişimcilikte olduğunu söylemek mümkün” diye konuştu. Konuşmanın ardından, öğrenciler sorularını Aynur Bektaş’a yönelttiler. Etkinliğin sonunda TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş’a YTSO Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Yıldız Tuna ve Yalova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Osman Çakmak tarafından, üzerinde Yalova Üniversitesi’nin logosunun bulunduğu çini bir tabak ile çiçek takdim edilerek teşekkür edildi ve hep beraber hatıra fotoğrafı çektirildi.