Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenen ve üniversitemiz öğretim üyelerinden Prof. Dr. Derya Güroy’un koordinatörlüğünde yürütülen “Increasing the Empowerment of Youth by Improving The Digital E-Learning in Gastro-Fish” isimli projenin Öğrenme Öğretme Eğitim Faaliyetlerinden üçüncüsü İspanya'nın Castellón kentinde gerçekleştirildi.
Etkinliklere Türkiye'den Yalova Üniversitesi, SUYMERBİR ve AKSAM, Yunanistan'dan Innopolis, İtalya'dan CEIPES ve İspanya'dan DIDEAS'ın da aralarında bulunduğu konsorsiyumun farklı üye kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Üniversitemiz öğretim elemanlarından Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Programından Prof. Dr. Betül Güroy, Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümünden Öğr. Gör. Yasin Özaslan ve Öğr. Gör. Mehmet Emin Tura, Su Altı Teknolojisi Programından Öğr. Gör. İzzet Şahin katılım sağladılar. Ekonomisi deniz taşımacılığı, deniz ürünleri, tarımsal üretim ve seramik üretimi üzerine kurulan Grao de Castellón şehrinde; su ürünleri yetiştiriciliği, pazarlanması ve tüketime hazırlanması konularında bir dizi etkinlik gerçekleştirildi.
Torre de la Sal Su Ürünleri Enstitüsü (IATS), Castellón limanı, balık pazarı ve Castellón Balıkçılar Loncası gibi balık endüstrisinin ilgi çekici yerlerine ziyaretler ve toplantılar düzenlendi. Su ürünlerinin yetiştiriciliğinde Avrupa’nın önemli enstitülerinden biri olan IATS’de su ürünleri yetiştiriciliği sektörünün ihtiyaçlarına bağlı olarak yapılan bilimsel araştırmalar, işletmelerin yeniden modernizasyonu ve otomasyon sistemleri hakkında incelemelerde bulunuldu. Yetkililer tarafından, balık beslenmesi, balık sağlığı, genomik, biyoteknolojik çalışmaları ve enstitü tarafından geliştirilmiş olan AE-Fish BIT adlı otomasyon programı ve biosensör teknolojisi hakkında bilgi verildi. Ayrıca çoğunluğu Batı Akdeniz Bölgesi’ne ait su ürünlerinin ve bölgesel tarım ürünlerinin satıldığı Castellon Central Market gezisi düzenlendi.
Avrupa’nın önemli gastronomi akademilerinden biri olan GASMA (Gastronomy & Culinary Management Campus) ziyaret edilerek İspanya ve Dünya Mutfağına ait pişirme teknikleri hakkında katılımcılara sunumlar gerçekleştirildi. Örnek olarak İspanya mutfağına özgü “Paella” (su ürünleri ile Paella), “somon ve çipura ceviche” (asitte pişirme yöntemi), “sebzeli deniz ürünü sote” uzman şef ve öğretim elemanlarımızın katılımıyla hazırlandı ve katılımcılara ikram edildi. Böylelikle öğretim elemanlarımız ve katılımcılar farklı ülkeler, farklı kültürler ve farklı mutfaklar konusunda önemli tecrübeler edindiler.
Castellón Uluslararası Liman ziyaret edilerek, liman bölgesinde faaliyet gösteren rafineri, biyodizel üretim tesisi, yat limanı, ticari gemi yükleme ve boşaltma alanları, balıkçı barınağı ve balık mezadının aynı anda koordineli bir şekilde çalışması tüm katılımcıların ilgisini çekti. Su ürünleri mezadı gezisinde bölgede avlanan deniz ürünleri satışının geleneksel yöntemden ziyade teknoloji tabanlı bant sistemiyle satış süreci katılımcılar tarafından ilgiyle incelendi. Mezatın içerisinin taze su ürünü tüketimi için gerekli alt yapının teknolojiyle birleşerek bir entegre tesise dönüşmesi büyük ilgi uyandırdı.
Proje kapsamında ziyaret edilen Avrupa’nın en büyük akvaryumu Oceanogràfic, Valencia'nın bilim, eğitim ve eğlence merkezi olarak yapılmasının yanında zengin su altı ve su üstü canlı çeşitliğiyle katılımcıların beğenisini kazanmıştır. Valensiya’daki Sanat ve Bilim Şehri'nin mimari kompleksinde yer alan akvaryum, şehrin denizle olan yakın ilişkisinden dolayı deniz canlılarının çeşitliğinin korunması, denizlerimize ve okyanuslarımıza önem verilmesi gerektiğini vurgulamaktadır.
Proje adına üniversitemizi temsilen Prof. Dr. Derya Güroy ve Öğr. Gör. Enez Özkan Demirci, proje kapsamında hazırlanan gençlerin faydalanabileceği Akdeniz bölgesindeki “Su Ürünleri ve Balık Üretim / Tüketim Rehberi”, “Su Ürünleri ve Balık Gastronomisi ve E-Öğrenme Modülleri” hakkında hazırlanan proje faaliyetlerinin uygulanması ve proje çıktılarının mevcut durumunu görüşmek üzere toplantıda hazır bulundu.
Gençlerin balıkçılık ve gastronomi sektörüne olan ilgilerini artırmayı, sağlıklı su ürünleri ve balık pişirme tekniklerini öğrenmelerini amaçlayan GastroFish projesi kapsamında, öğretim elemanlarımız proje ortakları ile su ürünlerinin üretiminden tüketiciye sunumuna kadar olan aşamalarını yerinde gözlemledi ve bilgi alışverişinde bulundular.