Yalova Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen 'Edward W. Said'in Ölümünün 20. Yılında Oryantalizmi Yeniden Düşünmek' Uluslararası Sempozyumu, yoğun ilgi ve büyük bir başarıyla sona erdi. Üç gün boyunca, oryantalizmin farklı yönleri, İslam araştırmaları, felsefe, sanat, örtük oryantalizmler ve daha birçok konu büyük bir tutku ve merakla tartışıldı.
Yalova Üniversitesi, Mehmet Okul Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen Uluslararası Sempozyumun kapanış gününün programında, Yükseköğretim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mürteza Bedir, Üniversitemiz ev sahipliğinde düzenlenen 'Edward W. Said'in Ölümünün 20. Yılında Oryantalizmi Yeniden Anlamak' Uluslararası Sempozyumu'nun 3. Gününde Oryantalizm ve İslam Araştırmaları/Orientalism and Islamic Studies konulu açılış konferansını gerçekleştirdi.
Açılış konferansı ve 'Oryantalizm ve İslam Araştırmaları' başlıklı 7. Oturum büyük bir katılım ve ilgi gördü. YÖK üyesi Prof. Dr. Mürteza Bedir'in oturum başkanlığında gerçekleşen bu oturumda, oryantalistlerin hadis savunusu, Kur'an tarihine dair yaklaşımlar ve Batı'da yapılan son on yılın hadis çalışmalarının güncel eğilimleri incelendi.
Öğle yemeği molasının ardından 8. Oturum, 'Felsefe'nin Aynasında Oryantalizm' başlığı altında başladı. Prof. Dr. Gürbüz Deniz'in oturum başkanlığında gerçekleşen bu oturumda, oryantalizmin İslam felsefesi bağlamındaki değerlendirmeleri ele alındı.
9. Oturum, 'Örtük Oryantalizmler' başlığı altında ilginç sunumlarla dolu bir oturumdu. Dr. Ahmet Demirhan'ın oturum başkanlığında gerçekleşen bu oturumda, Edward Said'in Oryantalizm'i, Batılı mizah dergilerindeki çizgilerle oryantalizm, ve Tintin au Congo gibi eserlerdeki sömürge mirası konularında sunumlae yapıldı.
Son olarak 10. Oturum, 'İslam Araştırmalarında Oryantalizm' başlığı altında gerçekleşti. Doç. Dr. Tolga Savaş Altınel'in oturum başkanlığını yaptığı bu oturumda, Batı'daki hâkim oryantalist söylemden farklı İslam araştırmaları, INALCO (Paris) gibi köklü şarkiyat kurumları ve tarihsel İsa'dan tarihsel Muhammed'e birçok önemli konu tartışıldı.
Uluslararası Sempozyumun bu zengin programı, katılımcılarına büyük bir bilgi ve deneyim kazandırdı. Üç gün boyunca, oryantalizmin farklı yüzleri ve etkileri detaylıca ele alındı. Her oturumun sonunda, katılımcılar arasında yapılan soru-cevap oturumları, konuşmacılarla etkileşimler ve bilgi paylaşımı konferansa ayrı bir zenginlik kattı.
"Sempozyumun Gerçekleştirilmesinde Emek Veren Herkese Ayrı Ayrı Teşekkür Ederim"
Bu önemli sempozyuma ev sahipliği yapmaktan gurur duyduklarını ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı, "Başta yurtiçinden ve dünyanın farklı köşelerinden gelen tüm katılımcılara, sempozyumun başarıyla yapılmasında emeği geçen teknik, idari ve akademik tüm personelimize ve öğrencilerimize teşekkürlerimi sunarım. Değerli sunumlarla beraber oryantalizmin farklı boyutlarını daha iyi inceleme fırsatı sunan 'Edward W. Said'in Ölümünün 20. Yılında Oryantalizmi Yeniden Düşünmek' sempozyumu, gelecek yıllarda da bu değerli tartışmaların devam etmesi için bir ilham kaynağı olacak" şeklinde konuştu.