"Oryantalizmi Yeniden Düşünmek" Uluslararası Sempozyumun İkinci Günü Çeşitli Oturumlara Sahne Oldu

"Oryantalizmi Yeniden Düşünmek" Uluslararası Sempozyumun İkinci Günü Çeşitli Oturumlara Sahne Oldu

Yalova Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen 'Edward W. Said'in Ölümünün 20. Yılında Oryantalizmi Yeniden Düşünmek' sempozyumu, bugün dolu dolu geçti. Sabahın erken saatlerinde başlayan programın açılış konferansında Prof. Dr. Siraj Ahmed, kolonyal miraslar, kültürel soykırımlar ve metinsel araştırmaları ele aldı.

Ardından 4. Oturum başladı, İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cahit Külekçi'nin başkanlığını yaptığı bu oturumda 'Başka Oryantalizmler: Other Orientalisms' başlığı altında farklı oryantalizm türleri ele alındı. Anahanım Ahadova Rusya oryantalizminde Doğu-Batı ikileminin reddini, Dr. Gülbeyaz Karakuş ise self-oryantalizmin tahkiminde tarih yazımının rolünü ele aldı.

Öğle yemeği molasının ardından 5. Oturum başladı ve bu oturumda 'Oryantalizmin Uzakdoğu’daki Bir Başka Serencamı' ele alındı. Yalova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Taner Tatar'ın oturum başkanlığında Esra Çifci, oryantalizmin Doğu Asya'daki yansımalarını; Dr. Naoki Yamamoto, Okakura Tenshin’in 'Çay Kitabı' ve oryantalizm eleştirisini; Prof. Dr. Fuat Aydın da ikonoklazma bağlamında İslam-Budizm ilişkilerini ele aldı.

Son olarak 6. Oturum, 'Sanatsal Oryantalizmler' başlığı altında gerçekleşti. Prof. Dr. Yücel Bulut'un oturum başkanlığında Arş . Gör. Göksu Özden Öner, oryantalist resmin mimarlık tarihi çalışmalarındaki görsel belge niteliğini; Dr. Ahmet Demirhan, şark müziği ve Edward Said'deki şarkiyatçılığı inceledi. Sempozyum 2 Kasım Perşembe günü yine Merkez Kampüs - Mehmet  Okul Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapılacak oturumlarla devam edecek.