Prof. Dr. Ahmet Selçuk Can, kolesterol Tedavisindeki Değişiklikler Hakkında Bilgi Verdi.

Prof. Dr. Ahmet Selçuk Can, kolesterol Tedavisindeki Değişiklikler Hakkında Bilgi Verdi.

Kolesterol tedavisi değişiyor

Kolesterol tedavisinde tıp dünyasında değişim yaşanıyor. Yalova Üniversitesi Termal Meslek Yüksek Okulu öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Selçuk Can tüm dünyada kolesterol yüksekliğine yönelik tedavilerde değişim olduğunu söyledi. Artık “total kolesterolünüzü 200’ün altına düşürün” veya “kötü kolesterolünüz 100’ü geçmiş, hemen tedaviye başlayın” gibi lafları doktorunuzdan duymayacaksınız.

Kolesterol tedavisindeki değişimleri incelemeden önce kolesterol ölçümünün ne olduğunu anlatmakta fayda var. Kanınızda kolesterol ölçtüğünüzde raporunuzda 4 değer vardır. Total kolesterol: kandaki iyi ve kötü kolesterol ile trigliserit değerinin 5’te birinin toplamı olan toplam kolesterol değerini ifade eder. HDL iyi kolesteroldür H ile başladığından hayırlı kolesterol olarak adlandırılmıştır. LDL kötü kolesteroldür. L ile başladığından halk arasında lanetli kolesterol olarak bilinir. Modern kolesterol tedavisinde LDL ön plana çıkmaktadır. Trigliseritler kanda dolaşan yağdır. Fazla miktarda karbonhidrat, şeker ve alkol almak ve hareketsiz yaşam trigliserit değerini yükseltir.

Prof. Dr. Ahmet Selçuk Can yeni tedavi kılavuzunda birçok kolesterol ilaç grubundan sadece statin grubu ilaç kullanılması gerektiği, diğer grup ilaçların öncelikli olarak tercih edilmemesi gerektiği, hekim ve hastanın tedaviye başlamadan önce kolesterol yüksekliğinin zararları, ilaçların fayda ve zararlarını tartışması gerektiğini söyledi. Ayrıca hastaların her zaman için tedaviyi ret etme haklarının olduğu vurgulandı. Kolesterol tedavisinin ana amacı tıp dilinde atheroskleroz denilen damar sertliğini engellemektir. Damar sertliği kalp krizi, felç, ayak atar damarlarında tıkanma gibi sonuçlara sebep olur. Kolesterol tedavisinin damar sertliğini, felç ve kalp krizini önleme amacı ile yapıldığı, ilaçların öncelikle aşağıda belirtilen dört grup hasta üzerinde yapılması öneriliyor.

1)   Damar sertliği mevcut olan hastalar. Bu gruptaki hastalarda zaten kalp hastalığı, felç gibi sorunları olduğundan, bu tür hastalıkların tekrarlamasını önlemek için statin grubu kolesterol ilacı almalılar.

2)    Kötü kolesterol değeri LDL 190 mg/dI üzerinde olanlar, bu hastalar genellikle ailesinde yüksek kolesterol sorunu olan kişilerdir. Bu anlamda yeni tedavi yaklaşımı büyük değişiklikler getiriyor, eskiden LDL değeri 130 mg/dl üzerinde olan ve bazı kalp hastalığı riskleri olan kişilere kolesterol ilacı önerilirken artık sadece LDL değeri 190 mg/dI gibi yüksek olanlara kolesterol ilacı öneriliyor

3)   40-75 yaş arasında olan damar sertliği bulgusu olmayan LDL (kötü kolesterol) değeri 70 ile 189 mg/dI arasında olan şeker hastaları

4)   Koroner kalp hastalığı veya diyabeti olmayan, kötü kolesterolü (LDL) değeri 70-189 mg/dI arasında olan, yani ilk üç maddeye girmeyen ve 10 yıllık kalp hastalığı riski %7,5 üzerinde olan hastalar. Ancak kalp hastalığı riskini ölçmek için kullanılan istatistik verileri Amerika Birleşik Devletleri ve Batı Avrupa ülkelerinde geliştirildiğinden ülkemiz insanına uymuyor. Türkiye’de iyi kolesterol HDL düşüklüğü büyük bir problem iken Amerika ve Avrupa’da kötü kolesterol LDL yüksekliği daha öne çıkan bir problem. Prof. Dr. Ahmet Selçuk Can daha önce yaptıkları yayınlar ile de Amerika’da uygulanan kalp krizi ölçme algoritmasının Türk hastalarda düşük sonuç verdiğini söyledi. Prof. Dr. Ahmet Selçuk Can araştırmacılarımızın Türk hastalarda kalp krizi riskini yaş, cinsiyet, tansiyon, kötü kolesterol ve iyi kolesterol gibi parametrelerle hesaplayabileceği bir algoritma veya istatistik programı geliştirmesini önerdi.