SBE Müdürü Doç.Dr. Fethi Güngör Sosyal Bilimler Lisesi’nde Konferans Verdi

SBE Müdürü Doç.Dr. Fethi Güngör Sosyal Bilimler Lisesi’nde Konferans Verdi

Üniversitemiz İİBF Sosyal Hizmet Bölümü Öğretim Üyesi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdür Vekili Doç.Dr. Fethi Güngör, 19 Aralık 2016 Pazartesi günü İstanbul’da iki konferans verdi. 

İnsanlık tarihini antropoloji, sosyoloji ve ilahiyat bilimlerinin verileriyle özetleyen Güngör, “İnsan Olabilmek” başlıklı konferansını öğleden önce Beylikdüzü Hüseyin Yıldız Anadolu Lisesi’nde, öğleden sonra da Vali Muammer Güler Sosyal Bilimler Lisesi’nde verdi. 

Doğu ve Batı toplumlarında ‘insan’ algısını farklılaştıran dinî ve felsefi çeşitliliği örnekler üzerinden açıklayan Güngör, Urfa Göbeklitepe’de ortaya çıkarılan yerleşim yeri ve ibadethanenin 13 bin yıl önce inşa edilmesinden yola çıkarak, âdemoğlunun akıl, irade, sorumluluk bilinci, Yaratıcı’ya inanma ve ibadet etme, sosyal kurumlar oluşturma gibi onu hayvandan ayıran birçok özelliğinin en az 13 bin yıl önce teşekkül ettiğinin ispatlandığının söylenebileceğini belirtti.

 

Çift kutuplu beşerin insanlaşma sürecinin devam ettiğini anlatan Güngör, hâlâ şiddeti sorun çözme yöntemi olarak gören, bugün Halep’te bütün vahşetiyle yaşandığı üzere çıkar ve otorite kavgalarında olup bitenden bîhaber masumların kanını dökebilen insanların insanlaşma sürecinde yaya kaldığını söyledi.

 

20 Aralık 1873 tarihinde doğan ve 27 Aralık 1936 tarihinde 63 yaşındayken vefat eden millî şairimiz Mehmet Âkif Ersoy’un 143. doğum ve 80. ölüm yıl dönümünü hatırlatan Güngör, büyük mütefekkirin şiirini manzum şekilde sadeleştirdiği “İnsan” şiirini okuduktan sonra konferansını şu beyitle tamamladı:

 

Seksen sene önce Hakk’a göçtü hak şairi Âkif,

Cennette en mûtena yer olsun mekânı ey Lâtîf!