Yalova Model Ormanı Derneği Paydaşlar Toplantısı

“Yalova Model Ormanı Derneği Paydaşlar Toplantısı” 26-27 Eylül 2011 tarihinde, Yalova Uygulama Oteli’nde gerçekleştirildi. Paydaş olan Yalova Üniversitesi’ni, Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Güner Ekşi’nin temsil ettiği toplantı Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun’un başkanlığında ve Yalova Kent Konseyi Hasan Soygüzel’in kolaylaştırıcılığında yürütüldü. Kanada ve İspanya Model Ormanı Sekretaryalarından üç uzmanın ve çok sayıda gönüllü çalışma grubunun hazır bulunduğu toplantıda Öğr.Gör. Güner Ekşi, Yalova Üniversitesi kısa tanıtımı, ormana ilişkin yürütülen- planlanan çalışmalar, Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü odunsu biyokütlenin enerji teknolojisinde değerlendirilmesi konusundaki araştırmaları, sürdürülebilir kalkınma ve sosyal sorumluluk etkinlikleri ile kurulum çalışmaları ilerleyen Kağıt Bilimi ve Mühendisliği Bölümü konularını içeren sunumunu yaptı.

Model Orman nedir?

Model orman kavramı, ormanlardan sürdürülebilirlik ilkeleri çerçevesinde faydalanmayı esas alan ortaklar arasında bilgi paylaşımı ve gönüllülük esasına dayanan katılımcı bir yaklaşımın önem kazandığı bir kavramdır. Kanada merkezli olan bu proje kapsamında ormanların daha verimli kullanılması için çalışılmaktadır.

Türkiye’de Model Orman Olarak Seçilen Tek İl:Yalova

Yalova, Orman Genel Müdürlüğü, Orman idaresi ve Planlama Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen Uluslararası/Akdeniz Ülkeleri Model Orman Ağı’na katılım projesi çerçevesinde seçilmiştir.  2008 yılında Uluslararası Model Orman Ağı grubu ile çalışma başlatılmış ve 2009 yılında imzalanan protokolle üyelik sürecine geçilmiştir.  Yalova’nın tam üyeliği ile dünyada bulunan diğer model ormanlarla bilgi paylaşımı ve ortak proje yürütme imkanları doğacak, Türkiye’de model orman olarak seçilen Yalova’da yürütülecek bu çalışmalar diğer bölgelere de örnek olacaktır.

Yalova Üniversitesi ve Model Orman

Yalova Üniversitesi Uluslararası Model Orman Ağı ilke ve prensiplerini benimseyen Yalova Model Ormanı Derneği’ne Mayıs 2011 tarihinde üye olmuş ve bu projede paydaş olarak %58,9’u orman olan Yalova ormanları için her konuda göreve hazır olduğunu, orman ve orman ürünlerine ilişkin mevcut ve yeni açılacak bölümleri ile destek olacağını belirtmişti.

 

Bilgi:http://yalovamodelormani.org.tr ; http://www.imfn.net/