Üniversitemizde 15 Temmuz Şehitlerini Anma Programı Düzenlendi

Üniversitemizde 15 Temmuz Şehitlerini  Anma Programı Düzenlendi

Rektörlüğümüz tarafından düzenlenen 15 Temmuz Şehitlerini Anma Programı kapsamında planlanan panel İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 15 Temmuz Salonu’nda gerçekleştirildi. Panele Yalova Valisi Tuğba Yılmaz, Ak Parti Yalova Milletvekili Fikri Demirel, Yalova Cumhuriyet Başsavcısı Yıldırım Özgür, Rektörümüz Prof. Dr. Ali Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu üyesi Prof. Dr .Cağfer Karadaş, Armutlu Kaymakamı Uğur Sezer, Termal Kaymakamı Murat Büyükköse, İl Emniyet Müdürü Mehmet Hakan Fındık, 15 Temmuz gazilerimizden Üzeyir Civan, Mustafa Türker, Yalova’daki siyasi parti ve sivili toplum kuruluşlarının yöneticileri, Yalova Üniversitesi’nin akademik ve idari personeli ile diğer davetliler katıldı. 

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. DrBehlül Düzenli tarafından Kur’an-ı Kerim tilaveti yapıldı.  Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından 15 Temmuz darbe girişiminin gecesinde milletimizin şanlı direnişini anlatan sine vizyon gösterimi yapıldı. 

Sine vizyon gösterimi sonrası açılış konuşmalarına geçildi. İlk olarak kürsüye gelen Rektörümüz Prof. Dr. Ali Erbaş  şehitliğin manasına değinerek  söze başladı. İstiklal Marşımızdan iki dörtlük okuyan Rektörümüz Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un adeta dua eder gibi kaleme aldığı mısraları okuduktan sonra 15 Temmuz gecesi yaşanan işgal girişimine değindi. Vatanımızın birlik ve bütünlüğünü parçalamak isteyen darbe girişimine  canı pahasına karşı koyup şehit düşen 249 vatandaşımız için 249 Hatim okuttuklarını ancak ne yapılırsa yapılsın şehitlerimizin hakkının asla ödenemeyeceğini  ifade eden Rektörümüz  15 Temmuz şehitlerini Anma programına katılan tüm konuklara teşekkür ederek sözlerini tamamladı. 

Programa katılamayan CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce de gönderdiği telgrafta 15 Temmuz 2016 da yaşanan darbe girişiminin yakın tarihimizin unutmaması ve ders alınması gereken olayların yaşandığı bir tarih olduğunu ifade ederek o gece bu girişimine karşı direnen ve şehit düşen askerlerimizin,polislerimizin ve yurttaşlarımızın ortaya koyduğu tavrın bu karanlık girişimi aydınlığa çıkardığını  belirtti. Muharem İnce mesajında 15 Temmuz olaylarında hayatını kaybeden vatandaşarımıza Allah’tan rahmet ailelerine başsağlığı dileklerini iletti.

Ak Parti Yalova Milletvekili Fikri Demirel de vatanın birlik ve bütünlüğü için canlarını feda eden tüm şehitlerimizi rahmetle yad ederek sözlerine başladı. 15 Temmuz 2016 gecesi yapılan girişimin bir darbe olmadığını ifade eden Fikri Demirel bunun bir işgal girişimi olduğunu belirtti. Türkiye’nin eski Türkiye olmadığına vurgu yapan Demirel Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı üzerine sokağa çıkan milyonların bu alçak girişimi püskürtmeyi başardığını söyledi. Ülkemize yönelik ihanet senaryolarının gelecektede devam edeceğini belirten Demirel millet olarak uyanık olmamız ve bütünlüğümüz muhafaza etmemiz gerektiğini ifade etti.  

Son olarak kürsüye gelen Yalova Valisi Tuğba Yılmaz da “15 Temmuz 2016 gecesi yaşanan girişiminde silahların ve tankların önünde göğsünü siper eden milletimize hizmet etmekten dolayı onur  ve gurur duyuyorum” diyerek sözlerine başladı. Yapılan girişimin bir darbenin çok ötesinde bir terör saldırısı olduğu ifade eden Vali Tuğba Yılmaz kaderin üstünde bir kader vardır sözüne atıfta bulunarak  Cumhurbaşkanımızın çağrısı üzerine sokağa dökülen milletimizin şanlı bir direnişle tüm planları altüst ettiğini ifade etti. Vali Yılmaz 15 Temmuz 2016 gecesi yaşanan girişimin benzerlerini yeniden tezgahlamaya kalkacak olanların bundan sonra aziz milletimizi hesaba katmak zorunda kalacaklarını ifade ederek birlik ve beraberliğimiz daim olması temennisiyle sözlerini tamamladı.  

Yapılan konuşmaların ardından 15 Temmuz Şehitlerini Anma programı kapsamında düzenlenen panele geçildi. Rektörümüz Prof.Dr. Ali Erbaş’ın moderatörlüğünde düzenlenen panelin konuşmacıları Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu üyesi Prof.Dr .Cağfer Karadaş, Yalova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Cengiz Tomar ve 15 Temmuz Gazilerimizden Üzeyir Civan ile Mustafa Türker idi. 

Panelin ilk konuşmacısı 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişimde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önünde yaşanan olaylarda vücuduna isabet eden onlarca şarapnel parçasıyla yaralanan gazimiz Mustafa Türker o gece yaşadıklarını katılımcılarla paylaştı. Mustafa Türker 15 Temmuz gecesi yapılan girişimi televizyonda görür görmez ailesiyle helalleşip hemen sokağa çıktığını ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin yolunu tuttuğunu söyledi.  O gece şahit olduğu olayları ve kendilerine yapılan saldırıyı anlatan Mustafa Türker’in konuşması salonda duygulu anların yaşanmasına sebep oldu. O gece bir İstiklal Savaşı yaşandı diyen gazimiz Mustafa Türker yaşanan girişimi sulandırmaya çalışanları da şiddetle kınadığını ifade etti. Yapılan duygu yüklü konuşmasının ardından Rektörümüz Prof. Dr. Ali Erbaş  gazimize sarılarak panele katıldığı için teşekkür etti.   

Panelin ikinci konuşmacısı 15 Temmuz gecesi İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı bölgesinde yaşanan çatışmalarda bir kolunu yitiren gazimiz  Üzeyir Civan idi. Üzeyir Civan da o gece yaşadığı duygu dolu anları katılımcılarla paylaştı. Yaşanan olaylar esnasında halkın darbecilere canı pahasına karşı koyuşunu anlatan gazimiz Üzeyir Civan toplumun bütün kesimlerinin bu girişime direndiğini anlattı. Ülkemize yönelik hain emeller besleyenlere seslenen gazimiz bu ülkeyi her halükarda savunmaya hazır olduklarının altını çizdi. Çatışmalarda koluna isabet eden mermiyle kolunu yitiren gazimiz hastanede gözünü açtığında kendi halinin unutup ilk olarak vatanın selamette olup olmadığını sorduğunu söyleyince salonda duygu dolu anlar yaşandı.  Gazimiz Üzeyir Civan “kolumu kaybettim ama vatanımı kaybetmedim bin kolum daha olsa vatan için feda etmeye hazırım, 15 Temmuz benim bayramımdır vatan sağ olsun” diyerek sözlerini tamamladı.  

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu üyesi Prof. Dr .Cağfer Karadaş da 15 Temmuz gecesi kimilerinin şehit kimilerinin gazi olduğunu ve milletimizin büyük bir badire atlattığını ifade etti. O gece tüm İslam aleminin ayakta olduğunu ifade eden Prof. DrCağfer Karadaş   tüm Müslümanların Türkiye’nin selameti için o gece dua ettiğini belirtti. Prof. DrCağfer Karadaş   darbe girişiminden hemen sonra Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Din Şurasının toplandığını ve FETÖ yapılanmasıyla ilgili kapsamlı bir rapor hazırladıklarını ifade etti. Hazırlanan raporda yaptıkları incelemeler ve  tespitler hakkında dinleyicilere bilgiler veren Prof. DrKaradaş FETÖ yapılanmasının geçmişte bugüne nasıl faaliyetler yaptığı ve FETÖ elebaşının sapkın karakteristik özellikleri hakkında değerlendirmelerde bulundu. FETÖ elebaşının inanç değerlerimizle tezatlık içeren söylem, tavır ve davranışlarını anlatan Prof. DrCağfer Karadaş FETÖ yapılanmasının münafıklık alametleri taşıyan bir yapılanma olduğunu ifade etti.  

Panelin son konuşmacısı Ortadoğu Uzmanı Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Cengiz Tomar da  Ortadoğu coğrafyasında geçmişten bugüne yaşanan süreçlere değindi.  Osmanlı İmparatorluğu’nun dağılmasından sonra ortaya çıkan devletlerin kontrol altında tutulabilmesi için emperyalist devletlerin defalarca bu ülkelerde darbeler yaptırdığını ifade eden Prof. Dr. Cengiz Tomar bu darbelerin amacının emperyalist devletlerin kuklası olacak yöneticileri başa getirmek olduğun söyledi. Ortadoğu coğrafyasının dünyanın en kritik bölgesi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Tomar Türkiye’de 15 Temmuz 2016 da yapılmak istenen darbenin 2011 de başlayan Arap Baharı sürecinin Türkiye versiyonu olduğunu belirtti. FETÖ yapılanmasının kuruluşundan bugüne dış odakların kontrolünde olduğunu söyleyen Prof.Dr. Cengiz Tomar bu yapılanmanın temeli 40 yıl öncesine dayanan bir küresel proje olduğunu ifade etti.   

Yapılan konuşmaların ardından panelde konuşma yapan konuklara protokol mensuplarınca çiçek ve plaket takdimi yapılarak panel tamamlandı.

15 Temmuz Şehitlerini Anma Programı kapsamında yapılan panelin ardından akşam namazına müteakip Yalova Merkez Camii’nde  hatim duası programına geçildi. 15 Temmuz 2016’da şehit düşen 249 vatandaşımız için okunan 249 Hatmin duasını yapmak üzere düzenlenen programda ilahiler okundu, Kur’an- Kerim tilavetleri yapıldı ve son olarak hatimlerin duası yapılarak program sona erdi.